Έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς: Για τρομοκρατική ενέργεια μιλούν οι Ρώσοι – Κίεβο: Αυτή είναι μόνο η αρχή

Array

Στην Ουκρανία, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί, στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, στο Στενό του Κερτς. Το γεγονός βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη με τις πληροφορίες που έρχονται να είναι ελαφρώς συγκεχυμένες. Όπως είπε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λήδα Παπαδοπούλου, αρχικά έγινε λόγος για πυρκαγιά σε δεξαμενή καυσίμων ενώ στη συνέχεια τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι έχει ξεσπάσει φωτιά σε επτά βυτιοφόρα που διακινούνταν μέσα στη γέφυρα η οποία έχει και οδική και σιδηροδρομική αρτηρία.

Η πυρκαγιά στη γέφυρα οφειλόταν στην ανατίναξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, ανακοίνωσε η ρωσική αντιτρομοκρατική επιτροπή, σύμφωνα με πρακτορεία ειδήσεων της χώρας, προσθέτοντας πως το τμήμα της γέφυρας που χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα έχει υποστεί ζημιά. Αυτή είναι μόνο η αρχή, λέει το Κίεβο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλ Ποντόλιακ με ανάρτησή του είπε ότι αυτή η έκρηξη είναι μόνο η αρχή και πρόσθεσε ότι καθετί παράνομο πρέπει να καταστραφεί και καθετί που έχει κλαπεί πρέπει να επιστραφεί. Δεν ανέλαβε ευθέως την ευθύνη για λογαριασμό του Κιέβου, αφήνει όμως να εννοηθεί ότι πρόκειται τουλάχιστον για δολιοφθορά κάποιας ομάδας προσκείμενης στο Κίεβο.

Λίγες ώρες νωρίτερα από την έκρηξη στο Κερτς είχε προηγηθεί ρωσική πυραυλική επίθεση στο Χάρκοβο, όπου σύμφωνα με τις τοπικές ουκρανικές αρχές, χτυπήθηκε ένα νοσοκομείο.

Η αυθεντικότητα των αναφορών και οπτικού υλικού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί άμεσα, αναφέρει το Associated Press.

Νωρίτερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria μετέδιδε ότι στις φλόγες βρίσκεται δεξαμενή καυσίμων στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα στο Στενό του Κερτς, ενώ ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν νωρίτερα λόγο για έκρηξη. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα, που άνοιξε το 2018 κι έχει σχεδιαστεί για τη σύνδεση της χερσονήσου Κριμαίας με το δίκτυο συγκοινωνιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Δεξαμενή καυσίμων πήρε φωτιά σε έναν από τους τομείς της γέφυρας της Κριμαίας», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων, χωρίς να διευκρινίσει τι την προκάλεσε.

«Οι αψίδες για τη διέλευση των πλοίων δεν υπέστησαν ζημιά», ανέφερε ακόμη.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, σημειώθηκε έκρηξη στη γέφυρα στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). 

Τη γέφυρα εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Το έργο κόστισε δισεκατομμύρια.

Έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς: Για τρομοκρατική ενέργεια μιλούν οι Ρώσοι – Κίεβο: Αυτή είναι μόνο η αρχή
Φωτογραφία Αρχείου – Alexander Nemenov/Pool Photo via AP

Στο μεταξύ οι ουκρανικές αρχές εντόπισαν νέο ομαδικό τάφο, αυτή τη φορά στην πόλη Λίμαν που ανακαταλήφθηκε πρόσφατα, και εκτιμάται πως περιείχε 180 πτώματα. Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε σχεδόν 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών, που ελέγχονταν από τις ρωσικές δυνάμεις,

Να σημειωθεί ότι ο Ιμπραήμ Καλίν μιλώντας στο CNN, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τι προσαρτήσεις των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών από τη Ρωσία ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press, Reuters

Σχετικό Άρθρο: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνείται πως αξίωσε προληπτικά πλήγματα στη Ρωσία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος