Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ταυτότητα των πυραυλικών συστημάτων που στέλνουν οι ΗΠΑ – Πλήττουν στόχους μέχρι 50 μίλια

Ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν σε δημοσιογράφους την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία, συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, κατασκευής ΗΠΑ, γνωστά ως HIMARS, μέρος του 11ου πακέτου βοήθειας ασφαλείας της χώρας στην Ουκρανία.

Τα HIMARS θα είναι εξοπλισμένα με πυρομαχικά που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους σε βεληνεκές περίπου 80 χιλιόμετρα (49 μίλια). Πρόκειται για κάτι πολύ μικρότερο από τη μέγιστη εμβέλεια των συστημάτων, που είναι περίπου 300 χιλιόμετρα, αλλά πολύ μεγαλύτερο από οτιδήποτε έχει σταλεί μέχρι σήμερα η Ουκρανία.

Το νέο πακέτο βοήθειας ασφαλείας, περιλαμβάνει επίσης ραντάρ εναέριας επιτήρησης, πρόσθετα αντιαρματικά όπλα Javelin, όπλα αντιτεθωρακισμένα, βολές πυροβολικού, ελικόπτερα, τακτικά οχήματα και ανταλλακτικά για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς, είπαν οι αξιωματούχοι.

Το CNN ανέφερε προηγουμένως ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούσαν για εβδομάδες εάν θα στείλουν στην Ουκρανία τα προηγμένα πυραυλικά συστήματα, επειδή μπορούν να χτυπήσουν πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε όπλο έχουν ήδη μέχρι σήμερα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη (31/5) ότι οι ΗΠΑ «δεν ενθαρρύνουν ούτε επιτρέπουν στην Ουκρανία να χτυπήσει πέρα ​​από τα σύνορά της» και «δεν επιδιώκουν να παρατείνουν τον πόλεμο».

Είπαν επίσης ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν τα συστήματα για να εξαπολύσουν επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Αλλά τόνισαν ότι καθώς εξελίσσεται η σύγκρουση, οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν να προσαρμόζουν» τη βοήθειά τους στις πιο επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι τα νέα πυραυλικά συστήματα θα βοηθήσουν να τεθεί η Ουκρανία «στην ισχυρότερη δυνατή θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με τη Ρωσία και επανέλαβαν ότι οι ΗΠΑ «δεν θα πιέσουν την ουκρανική κυβέρνηση δημόσια ή ιδιωτικά να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν οπλικά συστήματα που παρέχονται από τις ΗΠΑ «κατά στόχων σε ρωσικό έδαφος».

Σχετικά άρθρα: Ντ. Πεσκόφ: Οι ΗΠΑ ρίχνουν “λάδι στη φωτιά” – Πιθανή μια συνάντηση Πούτιν με Ζελένσκι

Ρώσος διαπραγματευτής: Δημοψηφίσματα για προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τον Ιούλιο

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος