Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι ελέγχουν μεγάλο μέρος του Ντόνμπας

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντόνμπας επιβεβαίωσαν ότι ελέγχουν σχεδόν ολόκληρη την περιοχή του Λουγκάνσκ και το μισή του Ντόνιετσκ, περιοχές που είχε θέσει ως προτεραιότητα της στρατιωτικής της επιχείρησης η Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία. «Σήμερα το πρωί, 31 Μαρτίου, περισσότερο από το 90% του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ απελευθερώθηκε», δήλωσε η τοπική κυβέρνηση της περιοχής, την ανεξαρτησία της οποίας αναγνώρισε η Ρωσία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Πριν από τη ρωσική επίθεση, οι αυτονομιστές, που βρίσκονται σε πόλεμο με τις ουκρανικές δυνάμεις από το 2014, έλεγχαν περίπου το ένα τρίτο του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ, 8.900 από τα 26.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Ντόνιετσκ και 8.400 από τα 26.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Λουγκάνσκ.

Τσετσένος: Ελέγχουμε σχεδόν ολόκληρη τη Μαριούπολη

Στο Ντόνιετσκ, η πόλη της Μαριούπολης, η οποία είχε περικυκλωθεί για εβδομάδες, έπεσε στα χέρια των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων, υποστηρίζουν οι ρωσικές δυνάμεις. Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της Τσετσενίας, της ρωσικής δημοκρατίας του Καυκάσου, είπε ότι το 90 με 95% της Μαριούπολης βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές στη Μαριούπολη βρίσκονται στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, σφοδρές μάχες διεξάγονται στη Μαριούπολη και η πόλη «εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων».

Η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός στις 9 το πρωί για να απομακρυνθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από την πόλη.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Irina Vereshchuk είπε ότι λεωφορεία ήταν καθ’ οδόν προς τη Μαριούπολη σε μια προσπάθεια εκκένωσης αμάχων και ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία συμφώνησε να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων αμάχων.

Πηγή: index.hr – ειδησεογραφική πύλη της Κροατίας

Επιμέλεια, μετάφραση: Ντάνιελ  Στάνκοβιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος