Πόλεμος στην Ουκρανία: Κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζιε – Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες (video)

Συναγερμό σήμανε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζιε, στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ραφαέλ Γκρόσσι, γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, «όλες οι αρχές ασφαλείας έχουν παραβιαστεί».

Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό από τις αρχές Μαρτίου. Στο θέμα είχε αναφερθεί και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετατρέψει τον σταθμό σε «στρατιωτική βάση».

Στο μεταξύ, μετράει ήδη έξι μήνες η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και οι δυο πλευρές προετοιμάζονται για ένα θερμό Αύγουστο.

Συνεχίζονται σφοδρές μάχες στα νότια και ανατολικά της χώρας, ενώ αναλυτές επισημαίνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται να επιχειρηθούν προσπάθειες για μεγάλες επιθέσεις και από τις δύο πλευρές.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η επιχείρηση εξαγωγών σιτηρών. Επιπλέον 17 πλοία είναι ήδη φορτωμένα με τρόφιμα και περιμένουν την άδεια να ώστε να κατευθυνθούν προς την Κωνσταντινούπολη για έλεγχο, και μετέπειτα στον τελικό τους προορισμό.

Συνολικά, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, 68 πλοία παραμένουν εγκλωβισμένα στα ουκρανικά λιμάνια, τα οποία φέρουν 1,2 εκατομμύρια τόνους αγαθών εκ των οποίων σχεδόν τα μισά είναι σιτηρά, καλαμπόκι και λάδι.

Ανταπόκριση ΕΡΤ – Κίεβο: Κώστας Ονισένκο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος