Πόλεμος στην Ουκρανία: Δορυφορικές εικόνες «αποκαλύπτουν» μαζικό τάφο στη Μαριούπολη

Για 57η μέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με το δράμα των κατοίκων να μην έχει τέλος. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια, με πάνω από τους μισούς αυτούς πρόσφυγες να είναι παιδιά.

Νέες δορυφορικές εικόνες από περιοχή κοντά στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης στην Ουκρανία δείχνουν έναν μαζικό τάφο που έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες από 200 νέες σορούς, έγινε σήμερα γνωστό από μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.

Η Maxar Technologies ανέφερε πως η επανεξέταση φωτογραφιών από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου καταδεικνύει ότι η επέκταση ξεκίνησε μεταξύ της 23ης-26ης Μαρτίου. Ο χώρος βρίσκεται δίπλα σε ένα υπάρχον νεκροταφείο στο χωριό Μάνχους, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων δυτικά της Μαριούπολης, σύμφωνα με τη Maxar.

Η Ρωσία απαγορεύει την είσοδο σε 29 Αμερικανούς – Μεταξύ αυτών οι Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Καμάλα Χάρις

Η Ρωσία απαγόρευσε σήμερα την είσοδο στο έδαφός της σε 29 Αμερικανούς, μεταξύ αυτών τον επικεφαλής της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ και την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, αντιδρώντας στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας που συνδέονται με την Ουκρανία.

Επιπλέον, 61 Καναδοί, οι περισσότεροι κυβερνητικοί ή στρατιωτικοί αξιωματούχοι, στοχοθετούνται από αυτό το μέτρο.

Σε αυτούς τους Αμερικανούς και Καναδούς πολίτες «απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία επ’ αόριστον», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δύο δελτία τύπου, που περιλαμβάνουν τους καταλόγους με τα ονόματα των προσώπων που στοχοθετούνται.

Από την αμερικανική πλευρά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Κάθλιν Χικς και ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών κυρώσεων.

Επιπλέον, στοχοθετούνται πρόσωπα του κόσμου της οικονομίας, όπως ο επικεφαλής της Bank of America Μπράιαν Μόινιχαν και της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η επικεφαλής της Northrop Grumman Κάθι Γουόρντεν.

Τέλος, προσωπικότητες των ΜΜΕ συμπεριλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο των κυρώσεων, μεταξύ αυτών ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, συμπαρουσιαστής της πρωινής εκπομπής του ABC “Good Morning America” και ο Ντέιβιντ Ιγκνάτιους, αρθρογράφος στην Washington Post.

Η ρωσική διπλωματία εξηγεί πως έθεσε στο στόχαστρό της αυτούς τους «δημοσιογράφους και ειδικούς», καθώς τους κατηγορεί ότι υπερασπίζονται μια «ρωσοφοβική ατζέντα».

Από την καναδική πλευρά, στον κατάλογο των κυρώσεων βρίσκονται ο διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, Κάμερον Άχμαντ και ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων Στιβ Μπόιβιν.

ΗΠΑ: Η Ρωσία αποτυγχάνει στην Ουκρανία, δηλώνει η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν επιτυγχάνει τους στόχους της στην εισβολή της στην Ουκρανία και ότι οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας οφείλονται εν μέρει σε αυτό.

«Αυτό που στοχεύουμε είναι μια στρατηγική αποτυχία του (Ρώσου προέδρου) Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κρεμλίνου. Και πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει ήδη, ό,τι κι αν συμβεί… η Ουκρανία θα επιβιώσει», είπε η Σέρμαν σε μια εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Friends of Europe (Φίλοι της Ευρώπης) στις Βρυξέλλες.

Η Σέρμαν, η οποία έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από συνομιλίες που είχε με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφανο Σανίνο, δεν προσέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για τα σχόλιά της.

Ωστόσο, αναφέρθηκε στις οικονομικές κυρώσεις και στους ελέγχους εξαγωγών που έχουν επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βρετανία, την Ιαπωνία και άλλους συμμάχους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι η «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση», όπως αποκαλεί την εισβολή της, είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ρωσικής ασφάλειας και απορρίπτει τις δυτικές κατηγορίες για φρικαλεότητες και τον αδιάκριτο βομβαρδισμό των πόλεων.

«Ο Πούτιν αντιμετωπίζει μια στρατηγική αποτυχία λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί λόγω του μακροπρόθεσμου αντίκτυπου που θα έχει αυτό», είπε η Σέρμαν.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν ήδη ωθήσει τη Ρωσία στη βαθύτερη οικονομική κρίση της από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες και ευρύτερες επιπτώσεις από τις κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Ελπίζει επίσης ότι η Κίνα θα λάβει υπόψη της τη δυτική ενότητα.

«Έχουμε εκατοντάδες αμερικανικές εταιρείες, κυριολεκτικά, που έχουν φύγει από τη Ρωσία και δεν επιστρέφουν. Συνεπώς, οι επιπτώσεις είναι πολύ ευρύτερες. Θα υπάρξει στρατηγική αποτυχία. Ο Πούτιν έχει γίνει ένας παρίας στον κόσμο», είπε.

Η Σέρμαν συμπλήρωσε ότι αν η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις κατά του πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να αποφύγουν τυχόν αυξήσεις τιμών που θα βοηθούσαν τα οικονομικά της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος