Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία συζητούν για τη συγκρότηση κοινής θαλάσσιας δύναμης εκκαθάρισης ναρκών

Η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία συζητούν τη δημιουργία κοινής δύναμης για την εκκαθάριση ναρκών που έχουν φτάσει στα χωρικά τους ύδατα ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Το Bloomberg επικαλείται δηλώσεις τριών αξιωματούχων που γνωρίζουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, οι οποίοι αναφέρουν ότι τα τρία έθνη του ΝΑΤΟ επεξεργάζονται ακόμη τις λεπτομέρειες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις είναι αρκετά προχωρημένες, καθώς η κοινή δομή θα μπορούσε να λειτουργήσει ήδη από τον Νοέμβριο του 2023, αναφέρει επίσης το αμερικανικό δημοσίευμα, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συνομιλίες ήταν ιδιωτικές.

Καθώς οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία προσπαθεί να ισορροπήσει την απάντησή της στα επεισόδια για να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση.

Από μονάδες drone εντοπίστηκαν τουλάχιστον 10 νάρκες, ο πόλεμος απειλεί να επηρεάσει την επικράτεια της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, τις μόνες τρεις χώρες του ΝΑΤΟ με άμεση πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα (μια σημαντική εμπορική οδός ), αναγκάζοντάς τους να εντείνουν τα αμυντικά μέτρα.
Αν και η κοινή θαλάσσια δύναμη αποναρκοθέτησης δεν είναι μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ από μόνη της, θα είναι η πρώτη μεγάλη κοινή προσπάθεια των συμμάχων στη Μαύρη Θάλασσα από την εισβολή στην Ουκρανία. Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια περίοδο που οι σύμμαχοι αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο προκλητικές ενέργειες από τη Ρωσία στην περιοχή.

Η νέα δύναμη δεν θα φέρει νέα πλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι. Σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους, ένας από τους στόχους της αποστολής είναι να δείξει ότι οι τρεις χώρες είναι ικανές να λύσουν αυτό το πρόβλημα μόνες τους.

Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία απειλεί όλο και περισσότερο την προμήθεια πρώτων υλών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Και οι δύο χώρες είναι σημαντικοί παραγωγοί σιτηρών και η Ρωσία προσπαθεί να υπονομεύσει τις εξαγωγές της Ουκρανίας, ενώ μεγάλο μέρος του ρωσικού πετρελαίου ταξιδεύει δια θαλάσσης. Για περισσότερους από δύο μήνες φέτος, η Ρωσία έχει διακόψει την εμπορική ναυτιλία ανακοινώνοντας στρατιωτικές ασκήσεις που θα καταστήσουν μέρη της Βουλγαρίας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της Τουρκίας μη ασφαλή για τη ναυτιλία.

Το εμπορικό πλοίο Kafkametler, υπό τουρκική σημαία, έπεσε σε νάρκη στη Μαύρη Θάλασσα, ανοιχτά των ακτών της Ρουμανίας. Το πλοίο υπέστη μικρές ζημιές, το πλήρωμα δεν τραυματίστηκε.

Πηγή: defenseromania.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος