Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον έξι νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε πολυκατοικία

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύκτας στο Κρεβί Ρι, οι οποίες κατέστρεψαν ένα πεντώροφο κτίριο κατοικιών, δήλωσε σήμερα ο Σέρχιι Λισάκ, ο κυβερνήτης της ουκρανικής περιφέρειας του Ντνιπροπετρόφσκ.

«Δυστυχώς υπάρχουν ήδη έξι νεκροί. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται» ανέφερε μέσω της εφαρμογής Telegram ο δήμαρχος Ολεκσάντρ Βιλκούλ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, 25 τραυματίσθηκαν και τουλάχιστον επτά άλλοι βρίσκονταν παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια μιας πενταώροφης πολυκατοικίας, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια ενός κτιρίου. Υπάρχει φωτιά εκεί», ανέφερε σε ανάρτησή του στην Telegram ο Σέρχιι Λισάκ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντνιπροπετρόφσκ, όπου βρίσκεται το Κρεβί Ρι. Ο ίδιος ανήρτησε μια φωτογραφία του συγκροτήματος διαμερισμάτων με καπνό να βγαίνει από μερικά από τα σπασμένα παράθυρα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Κρεβί Ρι, καταδίκασε αυτή την επίθεση στη γενέτειρά του.

«Ρώσοι φονιάδες συνεχίζουν τον πόλεμό τους εναντίον κτιρίων κατοικιών, απλών πόλεων και ανθρώπων», έγραψε στην εφαρμογή Telegram.

Νωρίς σήμερα το πρωί, σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε όλη την Ουκρανία, με στρατιωτικούς αξιωματούχους του Κιέβου να λένε ότι οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν όλους τους ρωσικούς πυραύλους που είχαν στόχο την ουκρανική πρωτεύουσα.

Η ουκρανική ανώτατη στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε πως η Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε 10 από τους 14 πυραύλους κρουζ που εκτόξευσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας και ένα από τέσσερα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Χαρκόβου (βορειοανατολική Ουκρανία) Ιχόρ Τερέχοφ ανακοίνωσε πως μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν «εναντίον πολιτικών υποδομών». Τα γραφεία μιας εταιρείας και μια αποθήκη υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τον ίδιο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από τη Ρωσία για τα πλήγματα αυτά.

Ο Ζελένσκι παραδέχεται τις σκληρές μάχες

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι παραδέχτηκε τη σκληρότητα της αντεπίθεσης: «Οι μάχες είναι σκληρές, αλλά προχωράμε, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Οι απώλειες του εχθρού είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. Αν και ο καιρός είναι δυσμενής αυτές τις μέρες – οι βροχές δυσκολεύουν το έργο μας – η δύναμη των πολεμιστών μας συνεχίζει να αποφέρει αποτελέσματα».

Ήδη υπάρχουν τουλάχιστον δέκα νεκροί από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την έκρηξη του φράγματος Νόβα Καχόφκα. Άλλοι 44 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με τον απολογισμό του Κιέβου, κι ενώ η στάθμη του νερού συνεχίζει να πέφτει. Δέκα χιλιάδες εκτάρια γεωργικής γης έχουν υποστεί ζημιές μόνο στην ουκρανική πλευρά του ποταμού Δνείπερου.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος