Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον ΟΗΕ

Αμοιβαίες κατηγορίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τις ενέργειές τους στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στην περιοχή, μετά από αίτημα της Μόσχας.

Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη ρωσική πλευρά ότι εκτόξευσε τουλάχιστον εννέα βαλλιστικούς πυραύλους βορειοκορεάτικης κατασκευής εναντίον ουκρανικών στόχων, ενώ από την άλλη πλευρά η Μόσχα θεωρεί τις ΗΠΑ «άμεσο συνένοχο» στην κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους τον περασμένο μήνα.   

«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία σε τουλάχιστον εννέα περιπτώσεις έχει εξαπολύσει βαλλιστικούς πυραύλους που προμηθεύτηκε από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας κατά της Ουκρανίας. Οι δύο χώρες θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους, οι οποίες υπονομεύουν τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις τους βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» ανέφερε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον ΟΗΕ
Πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν φωτιά που ξέσπασε μετά από χτύπημα πυραύλου σε συγκρότημα διαμερισμάτων στο Κίεβο (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Τόσο η Μόσχα, όσο και η Πιονγκγιάνγκ αρνούνται τις κατηγορίες, όμως η αμερικανική διπλωματία ανησυχεί για τη σύσφιξη των ρωσικών σχέσεων, όχι μόνο με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν μετά την πρόσφατη συμφωνία για διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, αλλά και με άλλες χώρες που θεωρεί εχθρικές, όπως το Ιράν.

Από την πλευρά της, η Ρωσία κατά την παρέμβασή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας ισχυρίστηκε ότι διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία ότι ένας πύραυλος Πάτριοτ εδάφους-αέρος χτύπησε ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος στις 24 Ιανουαρίου, σκοτώνοντας και τους 74 επιβαίνοντες, μεταξύ αυτών και 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους. Ως εκ τούτου, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ουάσιγκτον είναι άμεσος συνένοχος σε αυτό το έγκλημα» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βασίλι Νεμπένζια.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον ΟΗΕ
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Michal Dyjuk, File)

Επίσης, η Ρωσία κατήγγειλε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν το περασμένο Σάββατο πύραυλο δυτικής προέλευσης κατά ενός φούρνου και εστιατορίου σε περιοχή ελεγχόμενη από το ρωσικό στρατό σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 αμάχους.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών Σέρχι Ντβόρνικ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για να διαδίδει ψεύδη, ενώ από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Γουντ είπε ότι η χώρα του αδυνατεί αυτή τη στιγμή να επιβεβαιώσει το γεγονός από ανεξάρτητες πηγές, αν και σχολίασε ότι οποιαδήποτε απώλεια σε πόλεμο είναι οδυνηρή. «Για να είμαστε ξεκάθαροι όμως, η Ρωσία είναι ο μοναδικός επιτιθέμενος σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά και η μοναδική χώρα που μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο σήμερα κιόλας», κατέληξε ο κ. Γουντ.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος