Μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία – Νέες πυρηνικές απειλές εκτοξεύει η Μόσχα

Νέες πυρηνικές απειλές εκτοξεύει η Μόσχα, προειδοποιώντας ότι οι συνεχιζόμενες παραδόσεις όπλων από τη Δύση στο Κίεβο εγείρουν τον κίνδυνο παγκόσμιας πυρηνικής καταστροφής

Νέες πυρηνικές απειλές εκτοξεύει η Μόσχα, με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας να προειδοποιεί ότι οι συνεχιζόμενες παραδόσεις όπλων από τη Δύση στο Κίεβο εγείρουν τον κίνδυνο παγκόσμιας πυρηνικής καταστροφής. Στο μεταξύ, η Μόσχα, δηλώνει ότι το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο είναι άξιο προσοχής, την ώρα που οι μάχες χαρακωμάτων συνεχίζονται στο Ντομνμπάς. Νέο μήνυμα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα να μην βοηθήσει τη Ρωσία. «Σταματήστε την παραπληροφόρηση», απαντά το Πεκίνο. 

Στα μέτωπα της Ουκρανίας οι μάχες συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς και τους στρατιώτες καθηλωμένους στα χαρακώματα του Ντονέτσκ, ενώ την αφοσίωση όσων υπηρετούν στις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εξήρε ο Ρώσος πρόεδρος: “Επιλέξατε στη ζωή σας το δρόμο της ανδρείας και του θάρρους, της ανιδιοτελούς αφοσίωσης στην πατρίδα. Το αποδείξατε στη μάχη, υπερασπιζόμενοι τη Ρωσία, το έθνος και το έδαφός μας από τη νέο-Ναζιστική απειλή” τόνισε.

Στο Ντονμπάς οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να εδραιωθούν ενόψει ουκρανικής αντεπίθεσης με νέα όπλα, την ώρα που η Ουάσιγκτον προειδοποιεί εκ νέου το Πεκίνο να μην ενισχύσει με όπλα τη Ρωσία.

Δεν έχουμε δει, προς το παρόν, (την Κίνα) να κάνει αυτό το βήμα της παράδοσης όπλων στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρακολουθούμε στενά. Ξέρουμε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα, όπως και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι μας, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος” σημείωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Να σταματήσει η αμερικανική εκστρατεία παραπληροφόρησης και οι μονομερείς κυρώσεις σε βάρος κινεζικών επιχειρήσεων ζητά το Πεκίνο, ενώ την ειρηνευτική πρόταση της Κίνας μελετά η Μόσχα. “Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε οποιεσδήποτε προϋποθέσεις για ειρηνευτική επίλυση του προβλήματος” σχολίασε πάντως ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ασταθή χαρακτηρίζει η Μόσχα την κατάσταση στην Υπερδνειστερία. “Γνωρίζουμε όμως ότι οι αντίπαλοί μας, στο ουκρανικό καθεστώς το καθεστώς του Κιέβου, όπως επίσης και εκείνοι σε ευρωπαϊκές χώρες είναι ικανοί για κάθε είδους προβοκάτσια” δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει τη Δύση ότι θα θεωρήσει κάθε ενέργεια εναντίον της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης ως επίθεση κατά της Ρωσίας.

Εξάλλου, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν βρέθηκε σήμερα το Κίεβο σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη για να επιβεβαιώσει εκ νέου την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της εισβολής της Ρωσίας και να προωθήσει την αμερικανική οικονομική βοήθεια που ενισχύει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθαίρεσε ανώτερο αξιωματικό του στρατού, διοικητή δυνάμεων που μάχονται εναντίον των Ρώσων στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Με διάταγμα έκτασης μιας γραμμής, ο κ. Ζελένσκι ανακοίνωσε την καθαίρεση του Εντουάρντ Μοσκαλιόφ από το αξίωμα του διοικητή των μεικτών δυνάμεων της Ουκρανίας, που εμπλέκονται στις μάχες στο Ντονμπάς.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος