«Πόλεμος» για την ενέργεια: Διπλή επίθεση από Κομισιόν – G7 στις ρωσικές απειλές

Array

Ενώ ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 αναμενόταν να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου ύστερα από τριήμερες εργασίες συντήρησης αιφνιδιαστικά η Gazprom ανακοίνωσε λίγες ώρες πριν πως η βασική τουρμπίνα στο σταθμό της Πορτοβάγια κοντά στην Αγία Πετρούπολη έχει διαρροή λαδιών και δεν ανακοίνωνε χρονοδιάγραμμα επισκευής.

Η εταιρεία Siemens energy, που εκτελεί εργασίες επισκευής στις τουρμπίνες του εν λόγω αγωγού έκανε λόγο για πρόβλημα ρουτίνας και παρέμενε σε αναμονή να προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια. Ύστερα από ώρες αβεβαιότητας και ενώ η ροή του φυσικού αερίου παρέμενε μηδενική η Gazprom προχώρησε σε διευκρινήσεις. Οι ασάφειες βέβαια, από πλευράς ρου ρωσικού κολοσσού παραμένουν. Όπως αναφέρει η Gazprom: «Η Siemens συμμετέχει στις εργασίες επισκευής σύμφωνα με την υπάρχουσα σύμβαση, εντοπίζει δυσλειτουργίες… και είναι έτοιμη να διορθώσει τις διαρροές λαδιού. Μόνο που δεν υπάρχει πουθενά κατάλληλο εργαστήριο για να γίνουν αυτές οι επισκευές».

Για την ώρα πάντως η Siemens energy δεν επιβεβαιώνει πως της έχει ζητηθεί οποιαδήποτε βοήθεια και τονίζει ότι υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες τουρμπίνες στο σταθμό της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει κανονικά ο Nord Stream 1.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν για άλλη μία φορά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο για να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή ένωση ζητά από τη Ρωσία να σεβαστεί τις συμβάσεις.

Αλλά ακόμη και αν συνεχίσει να εργαλειοποιεί την ενέργεια, ή αυτή η τακτική ενταθεί, σε αντίδραση των αποφάσεών μας, νομίζω ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αντιδράσει. Φυσικά θα πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να μοιραζόμαστε την ενέργεια», δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι.

Στο ενεργειακό πόλεμο της Ρωσίας, Κομισιόν και G7 απαντούν με συμφωνία επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.

«Ένα παγκόσμιο πλαφόν στις τιμές θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους δύο στόχους μας. Πρώτον, να μειωθεί σημαντικά η μεγαλύτερη πηγή εσόδων του Πούτιν που χρηματοδοτεί τον πόλεμό του. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι το πετρέλαιο θα συνεχίζει να ρέει στην αγορά σε χαμηλότερες τιμές και η προσφορά να ανταποκρίνεται στη ζήτηση» τονίζει η Καρίν Ζαν Πιέρ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Την απόφαση χαιρέτησε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας: «Όταν αυτός ο μηχανισμός εφαρμοστεί, θα γίνει σημαντικό στοιχείο για την προστασία των πολιτισμένων χωρών και των αγορών ενέργειας από τη ρωσική υβριδική επιθετικότητα».

Και ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος τονίζει πως πρέπει να επιβληθεί πλαφόν και στην τιμή του ρωσικού αερίου αίσθηση προκαλεί συνέντευξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» που αφήνει αιχμές κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχει καθυστερήσει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών.

Eπιμέλεια: Κάλη Λέκκα

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος