Πολεμικό σκηνικό στο Καζακστάν – Εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν εν ψυχρώ (video)

«Πυροβολήστε χωρίς προειδοποίηση» είναι η οδηγία που έδωσε ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ στις δυνάμεις ασφαλείας, αποκαλώντας «εγκληματίες» τους διαμαρτυρόμενους πολίτες, που συνεχίζουν να πέφτουν νεκροί. Είκοσι έξι πολίτες και 18 αστυνομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των διαδηλώσεων στη χώρα για τις τιμές των καυσίμων, ενώ συνολικά έχουν γίνει περισσότερες από 3.800 συλλήψεις.

Πάνω από 2.500 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στο Καζακστάν, με τον Τοκάγεφ να ευχαριστεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στρατιώτες στέλνουν στη χώρα και το Κιργιστάν και η Λευκορωσία. Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο μίλησε για «ειρηνευτικές δυνάμεις».

«Οι τρομοκράτες συνεχίζουν να καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία και κάνουν χρήση όπλων εναντίον πολιτών. Έδωσα την εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς καμιά προειδοποίηση» ανέφερε ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τοκάγεφ. Χαρακτήρισε εγκληματίες τους διαδηλωτές και απέρριψε κάθε πιθανότητα διαλόγου.

Οι πολίτες δηλώνουν φοβισμένοι, την ώρα που παντού προβάλλονται προειδοποιήσεις να μην βγαίνουν έξω.

«Δεν πάμε στο Καζακστάν για να σκοτώσουμε, ούτε για να πολεμήσουμε. Είμαστε φιλειρηνικός λαός. Το ίδιο και ο στρατός μας. Πάμε για να τους βοηθήσουμε» είπε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο.

Η Κίνα, μέσω μηνύματος του Σι Ζινπίνγκ χαιρέτισε τις αποφάσεις του προέδρου του Καζακστάν. Το Πεκίνο μίλησε για ξένες δυνάμεις που υποκινούν τους διαδηλωτές.

«Η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές να καταστείλουν τις ταραχές» σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν.

Αντίθετα, η Γερμανία τόνισε πως οι αρχές φέρουν την ευθύνη για την προστασία των πολιτών της χώρας.

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η χρήση θανάσιμης βίας ή πραγματικών πυρών εναντίον πολιτών θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση, ειδικότερα εάν εμπλέκονται δυνάμεις του στρατού» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του στο Καζακστάν είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του εξέφρασε τη στήριξη της Τουρκίας.

Καζακστάν, η χώρα των αντιθέσεων

Το Καζακστάν ανήκει στις χώρες με πλούσιους φυσικούς πόρους, ακόμη πιο πλούσιους ολιγάρχες, και πάρα πολύ υψηλό ποσοστό φτωχών πολιτών.

Η χώρα διαθέτει πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πολύτιμων μετάλλων. Κατέχει το 3% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και το 40% του ουρανίου της παγκόσμιας αγοράς.

Ωστόσο, ο μέσος μηνιαίος μισθός στο Καζακστάν είναι 600 δολάρια.

Πηγή: ΕΡΤ / Ζέτα Κονταξή, Λήδα Παπαδοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος