Ποιες είναι οι αρχές της κινεζικής ιατρικής;

Για αιώνες, οι Κινέζοι έχουν χρησιμοποιήσει τις πέντε στοιχειώδεις δυνάμεις της φύσης – Ξύλο, Φωτιά, Γη, Μέταλλο και Νερό – για να ενισχύσουν το μυαλό και το σώμα μας.

Η κινεζική προσέγγιση στην υγεία, όχι μόνο δεν θεωρείται δεισιδαιμονία, αλλά μάλλον μια σοβαρή πειθαρχία που βασίζεται στην παρατήρηση και τα πειράματα. Σήμερα η κινέζικη ιατρική απολαμβάνει αυξανόμενη επιτυχία στον δυτικό κόσμο. Ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική και η ολιστική ιατρική σήμερα είναι ευρέως χρησιμοποιούμενες προσθήκες στη δυτική ιατρική.

Η κινεζική ιατρική συνδέεται με τη θεραπεία με βότανα και τρόφιμα. Επιπλέον, η βοτανοθεραπεία της Ανατολής έχει πολύ ισχυρότερη επίδραση από τη χρήση των βοτάνων στην ιατρική που είναι γνωστή στην Ευρώπη. Επιπλέον, η δυτική ιατρική βασίζεται σε ένα μοντέλο που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα, ενώ η κινεζική ιατρική εστιάζει στην αρμονία του σώματος και στη βελτίωση της ροής της ενέργειας.

Υπήρχε ένα σημείο στο παρελθόν που οι δρόμοι της κινεζικής και της ευρωπαϊκής ιατρικής ήταν παρόμοιοι. Ωστόσο, κάποια στιγμή η Δύση απομακρύνθηκε από την παράδοση και επικεντρώθηκε στην έρευνα, η οποία κατέστησε δυνατή την προώθηση της επιστήμης της ιατρικής. Από την άλλη, ξεχάσαμε τις ρίζες που μας επέτρεψαν να επιβιώνουμε για πολλά χρόνια.

Στο Ταϊβάν, η ιατρική εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας είναι δωρεάν. Τα πρώτα 3 χρόνια σπουδών οι φοιτητές αποκτούν  γνώσεις στον τομέα της ανατομίας, της φαρμακολογίας, της φυσιολογίας και της παθολογίας. Στη συνέχεια μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην κινεζική ή δυτική ιατρική. Έγινε επίσης τεράστια προσπάθεια να μεταφραστούν τα μηνύματα που είναι γνωστά από την κινεζική ιατρική στη γλώσσα της Δύσης και να μάθουμε για τη χρήση των βοτάνων και την επιρροή τους στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Η κινέζικη ιατρική έχει να κάνει με την ισορροπία στο σώμα μας και με την σωστή ροή ενέργειας. Στην κινεζική ιατρική, η ισορροπία βασίζεται στη δύναμη του σκότους και του φωτός, δηλαδή στο Γιν και στο Γιανγκ.

Υπάρχουν πολλά βότανα στην κινεζική ιατρική που έχουν ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό, όπως το εκχύλισμα ginseng. Είναι σημαντικό, όμως, το σώμα μας να βρίσκεται σε αρμονία και ισορροπία με το περιβάλλον, καθώς και να ηρεμεί και το μυαλό μας. Η κινέζικι ιατρική εστιάζει επίσης στην υποστήριξη των νεφρών, του πεπτικού συστήματος και των πνευμόνων. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η διατροφή, η οποία στην κινεζική ιατρική δεν διαφέρει τόσο πολύ από τη διατροφή της δυτικής ιατρικής, καθώς την κύρια θέση σε αυτήν παίρνουν τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά και στο τέλος μικρές ποσότητες κρέατος.

Ορισμένα βότανα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που παίρνουμε. Ωστόσο, εάν δεν έχουμε ασθένειες που θα μπορούσαν να μας εμποδίσουν να πάρουμε βότανα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως πρόσθετη υποστήριξη. Το να ζεις σύμφωνα με τις εποχές είναι επίσης ωφέλιμο, πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, νσ καταλώνουμε τα εν λόγω προιόντα στην εποχή τους.  Ένα παράδειγμα είναι το γιαούρτι, το οποίο δροσίζει τον οργανισμό μετά το φαγητό.  Σε πιο κρύες περιόδους, καλό είναι επίσης να προσθέτουμε τζίντζερ στο νερό, το οποίο έχει θερμαντικές ιδιότητες.

Πρέπει όμως –  όταν αγοράζουμε κινέζικα φάρμακα – να είμαστε προσεχτικοί και να τα προμηθευτούμε από πιστοποιημένες εταιρείες, επειδή πολλά συμπληρώματα που παράγονται στην Κίνα είναι πλαστά, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας.

Επιμέλεια: Μαλγκοζάτα Ολσέφσκι

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος