Podcast: Το Tik Τok, η φωτιά και οι προκλήσεις ανηλίκων

Για το ζήτημα των κινδύνων για τους ανήλικους από τις λεγόμενες προκλήσεις (challenge) στα social media, μίλησαν ο Χρήστος Μιχαηλίδης και η Βάλια Καϊμάκη στην εκπομπή «Καθρέφτης» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Αφορμή το σοβαρό ατύχημα που είχε μια 13χρονη στις ΗΠΑ η οποία αποδέχθηκε να συμμετάσχει στο λεγόμενο fire challenge στην πλατφόρμα Τik Τok. Σύμφωνα με την πρόκληση το κορίτσι, το οποίο νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, έπρεπε να σχεδιάσει κάποιο σχέδιο με οινόπνευμα ή άλλο εύφλεκτο υγρό στον καθρέφτη του μπάνιου στο σπίτι της, να κλείσει τα φώτα και να βάλει φωτιά, ώστε το σχέδιο να λάμπει στο σκοτάδι. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση εξερράγη το μπουκάλι με το οινόπνευμα που χρησιμοποίησε η 13χρονη, με αποτέλεσμα να αρπάξει φωτιά όλο το μπάνιο και το κορίτσι να υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Η λέξη «πρόκληση», δηλαδή το να κάνει κάποιος κάτι σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και ταυτόχρονα να το βιντεοσκοπεί εμπεριέχει, ούτως ή άλλως, την έννοια του ατυχήματος, καθώς ο «πρωταγωνιστής» καλείται να κάνει κάτι ιδιαίτερο, και ταυτόχρονα έχει την προσοχή του στην κάμερα, ώστε να φαίνεται «ωραίος».

Συνήθως πέφτουν θύματα ατυχήματος παιδιά 11, 12 και 13 ετών, τα οποία παίρνουν μέρος στις προκλήσεις, αν και απαγορεύεται ρητά η συμμετοχή ατόμων κάτω των 13 ετών στα social media, αλλά «μπαίνουν» με ψεύτικα στοιχεία και προφίλ.

Να σημειωθεί ότι οι προκλήσεις στο Tik Tok, δεν έχουν τόσο άγριο χαρακτήρα, καθώς οι περισσότερες έχουν να κάνουν – μεταξύ άλλων -με τη μουσική, το χορό ή με το να βιντεοσκοπείς τον εαυτό στου όταν ξυπνάς το πρωί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος