Πληθαίνουν οι αναφορές για έκρηξη την ώρα της καταστροφής του φράγματος Καχόβκα

Το νορβηγικό σεισμολογικό ινστιτούτο Norsar εντόπισε “μια έκρηξη” προερχόμενη από την περιοχή του ουκρανικού φράγματος Καχόβκα την ώρα της καταστροφής του την Τρίτη, δήλωσε σήμερα ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη του.

Η ανακοίνωση αυτή, που δεν αποδίδει προέλευση στην έκρηξη, ενισχύει την εκδοχή σύμφωνα με την οποία το υδροηλεκτρικό φράγμα που βρίσκεται σε περιοχή η οποία τελεί υπό ρωσικό έλεγχο δεν υποχώρησε λόγω ζημιών που υπέστη κατά τους βομβαρδισμούς τους προηγούμενους μήνες. “Είμαστε βέβαιοι ότι έγινε μια έκρηξη“, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπεν Ντάντο, επικεφαλής τμήματος του Norsar.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο αυτό ινστιτούτο σεισμολογικής έρευνας, η έκρηξη σημειώθηκε στις 02.54 τοπική ώρα, σε μια θέση της οποίας οι συντεταγμένες ανταποκρίνονται σε αυτήν του φράγματος Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο.

Το μέγεθός της είναι “μεταξύ 1 και 2”, διευκρίνισε το Norsar, το οποίο δεν έχει ακόμη υπολογίσει το ισοδύναμό της σε τόνους TNT, που προϋποθέτει τον συνδυασμό πολλών παραγόντων. “Αυτή δεν είναι μια ασθενής έκρηξη“, διευκρίνισε ο Ντάντο. Καταγράφηκε από τον σταθμό μέτρησης της Μπουκοβίνα στη Ρουμανία, περίπου 620 χλμ από το μέρος όπου σημειώθηκε.

Παράλληλα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι και οι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι εντόπισαν μια έκρηξη στο ουκρανικό φράγμα Καχόβκα λίγο πριν αυτό καταρρεύσει, γράφει σήμερα η εφημερίδα New York Times. Oι δορυφόροι που είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες υπερύθρων εντόπισαν μια υπογραφή θερμότητας που συνάδει με μια μεγάλη έκρηξη, δήλωσε ο αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Αναλυτές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών υποπτεύονται ότι η Ρωσία ήταν πίσω από την καταστροφή του φράγματος, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας δεν έχουν ισχυρές αποδείξεις για το ποιος είναι ο υπεύθυνος.

Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά που βρίσκονται και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου, μεταξύ των οποίων συνοικίες της Χερσώνας, πρωτεύουσας της περιφέρειας, και ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο στρατός της Ουκρανίας και το ΝΑΤΟ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα, ενώ η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία. Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς προειδοποίησε για σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες.

Βίντεο έδειξε ένα τεράστιο ρήγμα στο φράγμα, με το νερό να ξεχειλίζει μέσα από αυτό και να πλημμυρίζει προς την κατεύθυνση της Χερσώνας. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς το φράγμα καταστράφηκε για πρώτη φορά, αλλά οι δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι η κατάστασή του επιδεινώθηκε κατά το πέρας πολλών ημερών, χωρίς και αυτό να είναι δεδομένο.

Ο ουκρανικός φορέας εκμετάλλευσης του φράγματος UkrHydroEnerho δήλωσε ότι ο σταθμός Νόβα Κακχόβκα «καταστράφηκε πλήρως» και δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Καθώς το νερό από τον τεράστιο ταμιευτήρα Κακχόβκα χύνεται μέσα από το κατεστραμμένο φράγμα, η γεωργική γη και δεκάδες χωριά και πόλεις πλημμύρισαν γρήγορα. Χιλιάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές του ποταμού απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, αλλά η πλήρης έκταση της καταστροφής δεν είναι ακόμη σαφής.

Υπάρχουν επίσης σημαντικές περιβαλλοντικές ανησυχίες. Ο ποταμός έχει μολυνθεί με 150 τόνους βιομηχανικού λιπαντικού, δήλωσε ο Volodymyr Zelensky, και άλλοι 300 τόνοι κινδύνευαν να διαρρεύσουν. Ο Ουκρανός πρόεδρος περιγράφει την κατάσταση ως «περιβαλλοντική βόμβα μαζικής καταστροφής».

Νάρκες εκτοπίζονται επίσης από τα νερά των πλημμυρών, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες όχι μόνο για τους κατοίκους της Χερσώνας, αλλά και για όσους έρχονται να παράσχουν βοήθεια. Ο Erik Tollefsen, επικεφαλής της μονάδας μόλυνσης από όπλα του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε ότι έχουν χάσει τα ίχνη των ναρκών: «Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι βρίσκονται κάπου κατάντη του ποταμού».

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος