Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Συσπειρώνονται οι «15» απειλώντας με βέτο την Κομισιόν

Array

Η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στην αγορά φυσικού αερίου στη δυσθεώρητη τιμή των 275 ευρώ, υπερδιπλάσια δηλαδή από τη σημερινή, θα τεθεί στο αυριανό έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας. Ωστόσο, ήδη οι αντιδράσεις είναι σφοδές.

Το ένα μετά το άλλο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης εκφράζουν τη διαφωνία τους με την πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν, κατεβάζοντας «τον πήχη των προσδοκιών» για το αυριανό συμβούλιο αλλά παράλλημα ανεβάζουν το θερμόμετρο των αντιπαραθέσεων.

Κ. Σκρέκας για φυσικό αέριο: Στο Συμβούλιο Ενέργειας πάμε για ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ

Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία λένε «όχι» στην πρόταση της Επιτροπής, με τον Έλληνα Υπουργό Κώστα Σκρέκα να τονίζει μιλώντας στους ανταποκριτές ότι «Στο αυριανό Συμβούλιο Ενέργειας πάμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει πλειοψηφία ικανή να τεθεί ένα πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου και όχι στα παράλογα επίπεδα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Από την άλλη, Ολλανδία και Γερμανία λένε «όχι», η δεύτερη εκ των οποίων όμως θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από την πρόταση. Μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένας λειτουργικός και έξυπνος μηχανισμός και ο συγκεκριμένος όπως είναι δομημένος, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Συσπειρώνονται οι «15» για άσκηση βέτο κατά της Κομισιόν

«Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων και οι 15 φάνηκαν ενωμένοι. Εάν υπάρξει αύριο αυτή η συνεργασία και ενότητα είτε μπορούν να μπλοκάρουν και τους δύο κανονισμούς και να ζητήσουν έκτακτο συμβούλιο ενέργειας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου ή να δεχτούν τον μηχανισμό αλληλεγγύης με ισχυρές δεσμεύσεις όμως για τις αλλαγές στον κανονισμό για πλαφόν και πάλι έκτακτο συμβούλιο, όμως πριν από τη σύνοδο κορυφής», τόνισε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος