Πιέσεις στον Μπάιντεν να μην δεχτεί δωρεές από φιλοϊσραηλινό λόμπι

Σύνοψη
  • Οργανωμένες κινήσεις εντός των Δημοκρατών κατά της υποστήριξη Μπάιντεν στο Ισραήλ.
  • Απώλειες εκλεκτόρων του Μπάιντεν λόγω της φιλοϊσραηλινής του στάσης.

Μια συμμαχία προοδευτικών ομάδων των Δημοκρατών ζητά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του κόμματος να μην δεχτούν άλλες δωρεές ή συνεισφορές από το φιλοϊσραηλινό λόμπι «Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων» (AIPAC).

Ο συνασπισμός «Απορρίψτε την AIPAC», στον οποίο συμμετέχουν η ομάδα του Κογκρέσου «Δημοκράτες για τη Δικαιοσύνη» (Justice Democrats) και οι «Δημοκρατικοί Σοσιαλιστές της Αμερικής» (Democratic Socialists of America) προτείνει να απορριφθούν οι συνεισφορές της AIPAC, η οποία έχει ήδη ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Η εκστρατεία αυτών των ομάδων εκφράζει μια όλο και πιο οργανωμένη κίνηση εντός του Δημοκρατικού Κόμματος που διαμαρτύρεται για την υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ, το οποίο κατηγορούν για το θάνατο 31.000 ατόμων στη Γάζα, προκαλώντας μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Η αντίθεση στην υποστήριξη που προσφέρει ο Μπάιντεν στο Ισραήλ άφησε έντονο αποτύπωμα στις πρόσφατες προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στη Μινεσότα και το Μίσιγκαν, αφού εκεί εξελέγησαν περισσότεροι από δώδεκα αδέσμευτοι εκλέκτορες, εις βάρος των υποστηρικτών του νυν προέδρου.  

«Ο συνασπισμός βρίσκεται στα σκαριά εδώ και πολλούς μήνες για να συγκεντρώσει οργανώσεις που αναγνωρίζουν την καταστροφική επιρροή της AIPAC», δήλωσε ο Ασίκ Σιντίκ, ένας εκ των προέδρων των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής.

Σε χθεσινή ανακοίνωση, ο συνασπισμός καλεί τους Δημοκράτες να μην δεχτούν πλέον υποστήριξη από την AIPAC, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα παίρνει εκατομμύρια δολάρια από δωρητές που υποστηρίζουν επίσης συμφέροντα των Ρεπουμπλικανών.

Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή, η AIPAC ανέφερε σε δήλωσή της ότι το μοναδικό της κριτήριο για την αξιολόγηση των υποψηφίων και από τα δύο κόμματα είναι η θέση τους για την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ, ενώ μέχρι στιγμής η προεκλογική ομάδα του Μπάιντεν και η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών δεν έχουν εκφραστεί σχετικά.

Ο Τζο Μπάιντεν, που στο παρελθόν είχε διατελέσει αντιπρόεδρος και γερουσιαστής, είναι από τους κορυφαίους αποδέκτες του φιλο-ισραηλινού λόμπι, έχοντας λάβει πάνω από 5,2 εκατομμύρια δολάρια ως υποστήριξη τα τελευταία 34 χρόνια, σύμφωνα με την οργάνωση OpenSecrets.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος