Θετική η Χαμάς για τετραήμερη παράταση της ανακωχής – Στα σκαριά συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων άλλων κατηγοριών

Εντείνονται οι συζητήσεις και πιέσεις για επέκταση της εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην έκτη ημέρα της.

Πηγή προσκείμενη στην ισλαμιστική οργάνωση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι σύμφωνη για να παραταθεί για τέσσερις ακόμα ημέρες η ανακωχή, καθώς η ισχύς της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς για την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους και ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εκπνέει αύριο το πρωί.

Η Χαμάς είναι σε θέση να απελευθερώσει Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατά μαζί με άλλα κινήματα της αντίστασης και άλλα μέρη κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας και με τους ίδιους όρους“, δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, Κατάρ, Αίγυπτος και Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν για συμφωνία επέκτασης της κατάπαυσης πυρός έτσι ώστε να απελευθερωθούν όσο το δυνατό περισσότεροι όμηροι.

Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινές αρχές έχουν στα χέρια τους νέο κατάλογο των ανθρώπων που αναμένεται να αφεθούν σήμερα ελεύθεροι από τη Χαμάς. Πρόκειται για δέκα Ισραηλινούς και ακόμη δύο Ρώσους πολίτες.

Πρόκειται για την έκτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν αφότου τέθηκε σε ισχύ ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την Παρασκευή. Μέχρι τώρα έχουν αφεθεί ελεύθεροι 81 όμηροι —οι 60 εντός του πλαισίου της συμφωνίας των μερών η οποία κλείστηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και με υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ— και σε αντάλλαγμα έχουν αποφυλακιστεί 180 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Χθες μια νέα ομάδα 12 ομήρων απελευθερώθηκε από τη Γάζα, ενώ 30 Παλαιστίνιοι απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν ήταν όλοι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της 17χρονης Μία Λίμπεργκ, η οποία επέστρεψε στο Ισραήλ με τη μητέρα και τη θεία της.

Η ανθρωπιστική κρίση, ωστόσο, στη Γάζα παραμένει με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για τον κίνδυνο λιμού την ώρα που κορυφώνονται οι συνομιλίες για να ανοίξει δεύτερο συνοριακό πέρασμα.

Οι συνθήκες στην περιοχή είναι “καταστροφικές”, δήλωσε ο διευθυντής του οργανισμού στη Μέση Ανατολή, ενώ εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά UNICEF δήλωσε ότι η βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας “δεν επαρκεί ούτε για τη διαλογή“.

Η άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση έχει αυξήσει την πίεση για μια πιο μόνιμη παύση ή ακόμη και για τον τερματισμό των μαχών, αν και το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί την εκεχειρία ως ένα σύντομο διάλειμμα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων πριν συνεχίσει τον πόλεμό του.

Στη συνάντηση που έγινε στη Ντόχα και ενδεχομένως να συνεχιστεί εκ νέου μεταξύ του επικεφαλής της Μοσάντ, του διευθυντή της CIA, καταραμένων αξιωματούχων και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, τέθηκαν οι βάσεις για μια δεύτερη παράλληλη συμφωνία, προκειμένου να απελευθερωθούν πέντε κατηγορίες ακόμη: ηλικιωμένους άνδρες, τους εφέδρους, τους στρατιώτες, τις γυναίκες στρατιώτες και τους νεκρούς που έχει η Χαμάς στα χέρια τους, σε αντάλλαγμα όμως να απελευθερωθούν και οι κρατούμενοι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, ακόμη και αυτοί που έχουν κατηγορηθεί για φόνο, ακόμη και αυτοί που συνελήφθησαν από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Φαίνεται πως και οι Ισραηλινοί θέτουν τις βάσεις για αυτή τη δεύτερη συμφωνία. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή το Ισραήλ έχει πει ότι διπλός είναι ο ρόλος αυτού του πολέμου που ξεκίνησε: να εξαλείψει τη Χαμάς και να φέρει πίσω τους ομήρους. Βλέπουμε το ένα να είναι σε εξέλιξη και το άλλο να έχει σταματήσει για να εξελιχθεί το πρώτο.

Πηγή: ΕΡΤ, AFP, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή: Ευτυχία Πατεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος