Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο επιδραστικός ιεροκήρυκας Καραντάουι – Eίχε υποστηρίξει τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης

Ο υψηλόβαθμος μουσουλμάνος ιεροκήρυκας σεΐχης Γιούσεφ αλ-Καραντάουι, ένας πνευματικός ηγέτης για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα που είχε υποστηρίξει τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών, σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Καραντάουι, που γεννήθηκε στην Αίγυπτο το 1926, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Κατάρ, όπου έγινε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και επιδραστικούς ιερωμένους των σουνιτών στον αραβικό κόσμο χάρη στις τακτικές εμφανίσεις του στο δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera.

“Η εξοχότητά του ο Ιμάμης Γιούσεφ αλ-Καραντάουι που έδωσε τη ζωή του εξηγώντας τις αρχές του ισλάμ και υποστηρίζοντας την ούμα (μουσουλμανική κοινότητά) του πέρασε στο έλεος του Κυρίου”, αναφέρει μια δήλωση στο Twitter όπου ανακοινώνεται ο θάνατός του, σε μια νύξη για τον αγώνα του απέναντι στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Τα κηρύγματα του Καραντάουι πρόσφεραν ένα αντίβαρο στις ριζοσπαστικές ιδεολογίες που ενστερνίστηκαν η αλ Κάιντα και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενώ ο ίδιος υποστήριζε ένοπλα κινήματα σε άλλα μέρη της περιοχής. Ήταν πολύ επικριτικός για τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι καθώς και για την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, προκαλώντας μια ρήξη με την Ντόχα.

Αιγυπτιακό δικαστήριο τον καταδίκασε ερήμην σε θάνατο το 2015 μαζί με άλλους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η κόρη του συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές με κατηγορίες για τρομοκρατία το 2017 και έως το 2021, ενώ ο γαμπρός του παραμένει υπό κράτηση, δήλωσε ο δικηγόρος τους. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες.

Αποτίνοντας φόρο τιμής, ο Τυνήσιος ισλαμιστής ηγέτης Ρασέντ Γκανούσι χαρακτήρισε τον Καραντάουι ως έναν άνθρωπο “αφοσιωμένο στην αρχή της μετριοπάθειας εντός αυτής της μεγάλης θρησκείας”.

Ωστόσο μερικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που φαίνεται να έκαναν τις αναρτήσεις τους από την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων χωρών, πανηγύρισαν τον θάνατό του και τον κατηγόρησαν ότι έσπερνε τη διαφωνία μεταξύ των αραβικών χωρών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος