Πέθανε ο στρατιώτης που εκτέλεσε τον Τσε Γκεβάρα

Ο Βολιβιανός στρατιώτης Μάριο Τεράν, ο οποίος εκτέλεσε τον Κουβανό επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα το 1967, πέθανε πριν από μερικές ημέρες σε ηλικία 80 ετών, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι «Telesur». Ο Mario Teran, μέλος της στρατιωτικής ομάδας που συνέλαβε τον επαναστάτη το 1967, που γεννήθηκε στην Αργεντινή, υπέκυψε σε μακροχρόνια ασθένεια και άφησε πίσω του δύο παιδιά και σύζυγο, σύμφωνα με τον Guardian.

«Ο Τέραν απλώς εκπλήρωσε το καθήκον του ως στρατιωτικός λοχίας», είπε στο Radio Companer ο απόστρατος στρατηγός Γκάρι Πράδο, ο οποίος φέρεται να ήταν επικεφαλής της ομάδας, «ανέφερε ο Guardian. «Ήταν η χειρότερη στιγμή της ζωής μου», είπε αργότερα στους δημοσιογράφους. “Είδα τον μεγάλο Τσε. Τα μάτια του έλαμπαν απίστευτα έντονα. Ένιωσα σαν να έγερνε από πάνω μου και όταν με κοίταξε, ζαλίστηκα.”

«Ηρέμησε», μου είπε, «και στόχευσε καλά. «Θα σκοτώσεις άνθρωπο.» Μετά έκανα ένα βήμα πίσω προς την πόρτα, έκλεισα τα μάτια μου και πυροβόλησα», πρόσθεσε ο Τέραν. Ο απόστρατος στρατηγός Gary Prado, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που συνέλαβε τον Che Guevara πριν από 54 χρόνια, επιβεβαίωσε την είδηση ​​του θανάτου του Teran.

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ο Αργεντινός γιατρός, ήταν ηγετική φυσιογνωμία στην Κουβανική Επανάσταση του 1959. Αφού ήταν ανώτερος αξιωματούχος στην κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα έφυγε από την Κούβα το 1965 για να ξεκινήσει επαναστάσεις σε όλη την Νότια Αμερική.

Συνελήφθη στις 8 Οκτωβρίου 1967, από μέλη του βολιβιανού στρατού και των πρακτόρων της Αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Οι βιογράφοι του Γκεβάρα είπαν ότι οι πρώτες βολές δεν πέτυχαν το στήθος του Γκεβάρα, αλλά η τελευταία τον χτύπησε.

Πηγές: Kurir.rs/The Guardian, Nportal

Επιμέλεια – Μετάφραση Λιλιάνα Κούλιτς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος