Πέθανε ο «άνθρωπος της τρύπας» — O τελευταίος μίας φυλής ιθαγενών στη Βραζιλία

Array

Πέθανε το τελευταίο μέλος μιας φυλής ιθαγενών στη Βραζιλία που ζούσε σε πλήρη απομόνωση τα τελευταία 26 χρόνια. Το όνομα του άνδρα δεν έχει γίνει γνωστό.

Ήταν γνωστός ως ο «άνθρωπος της τρύπας» επειδή έσκαβε βαθιές τρύπες, μερικές από τις οποίες χρησιμοποιούσε για να παγιδεύει ζώα, ενώ άλλες μοιάζουν με κρυψώνες.

Το πτώμα του βρέθηκε στις 23 Αυγούστου σε μια αιώρα έξω από την ψάθινη καλύβα του. Δεν υπήρχαν σημάδια βίας ούτε ίχνη εισβολής, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, αλλά η αστυνομία θα διεξάγει έρευνα.

Πρόκειται για τον τελευταίο μιας ομάδας ιθαγενών, της οποίας τα υπόλοιπα έξι μέλη είχαν σκοτωθεί το 1995. Όλοι ζούσαν στην περιοχή των αυτόχθονων Tanaru στην πολιτεία Rondonia που συνορεύει με τη Βολιβία. Οι περισσότεροι απο την φυλή του πιστεύεται ότι είχε σκοτωθεί ήδη από τη δεκαετία του 1970 από κτηνοτρόφους που ήθελαν να επεκτείνουν τη γη τους.

Ο «Άνθρωπος της Τρύπας» πιστεύεται ότι ήταν περίπου 60 ετών και ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Βραζιλίας, οι ιθαγενείς έχουν δικαίωμα στην πατρογονική τους γη, οπότε είναι γνωστό ότι όσοι θέλουν να την καταλάβουν τους σκοτώνουν.

Ο «Άνθρωπος της τρύπας» είχε τεθεί υπό παρακολούθηση για την ασφάλειά του από στελέχη της υπηρεσίας για τους ιθαγενείς της Βραζιλίας (Funai) από το 1996.

Το 2018, δόθηκε στην δημοσιότητα ένα σπάνιο βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο «Άνθρωπος της Τρύπας» να κόβει ένα δέντρο με κάτι που μοιάζει με τσεκούρι.

Μετά το βίντεο οι άνθρωποι της Funai δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν ξανά αλλά έβρισκαν κατά διαστήματα τις καλύβες του που τις έφτιαχνε πάντα από άχυρο, τις τρύπες που έσκαβε και άλλα ίχνη που δήλωναν την παρουσία του.

Τα στοιχεία που βρέθηκαν στις καλύβες και τις κατασκηνώσεις του δείχνουν ότι φύτευε καλαμπόκι και μανιόκα και φρούτα όπως παπάγια και μπανάνες.

Υπάρχουν περίπου 240 φυλές ιθαγενών στη Βραζιλία, με πολλές από αυτές να απειλούνται με αφανισμό καθώς παράνομοι μεταλλωρύχοι, υλοτόμοι και αγρότες καταπατούν τα εδάφη τους, προειδοποιεί η Survival International, μια ομάδα πίεσης που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ιθαγενών.

BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος