Πέθανε ο άνδρας στον οποίο είχε μεταμοσχευθεί καρδιά γενετικά τροποποιημένου χοίρου

Ο άνδρας στον οποίο έγινε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου πέθανε δύο μήνες μετά την πειραματική επέμβαση, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Ο Ντέιβιντ Μπένετ, 57 ετών, πέθανε την Τρίτη, αφότου η κατάσταση της υγείας του “είχε αρχίσει να επιδεινώνεται πριν από μερικές ημέρες”, δήλωσε σε ανακοίνωση το νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. “Όταν κατέστη σαφές ότι δεν επρόκειτο να αναρρώσει, του παρασχέθηκε ανακουφιστική φροντίδα”, διευκρίνισε.

Η εγχείρηση, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιανουαρίου, είχε δημιουργήσει μεγάλες ελπίδες, καθώς τέτοια ξενομοσχεύματα – από ζώο σε άνθρωπο – θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτρέψουν να αντιμετωπιστεί η έλλειψη δωρεών οργάνων.

“Η καρδιά λειτούργησε πολύ καλά για αρκετές εβδομάδες, χωρίς καμιά ένδειξη απόρριψης”, δήλωσε το νοσοκομείο. Μετά την εγχείρηση, “ο ασθενής μπόρεσε να περάσει χρόνο με την οικογένειά του και να συμμετάσχει σε δραστηριότητες φυσικοθεραπείας για να τον βοηθήσουν να ανακτήσει δυνάμεις”.

Οι ερευνητές θεωρούν συνεπώς την εμπειρία ως επιτυχία.

“Αποσπάσαμε πολύτιμες πληροφορίες και μάθαμε ότι η καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου μπορεί να λειτουργήσει σωστά μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Μοχιούντιν, ο επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος ξενομεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου αυτού. “Παραμένουμε αισιόδοξοι και προβλέπουμε να συνεχίσουμε το έργο μας σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές”.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ είχε χορηγήσει ειδική άδεια για τη διενέργεια της πρωτοποριακής μεταμόσχευσης με το σκεπτικό ότι αλλιώς ο ασθενής θα είχε πεθάνει. Ο χοίρος από τον οποίο ελήφθη η καρδιά, είχε προηγουμένως τροποποιηθεί γενετικά από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor (θυγατρική της United Therapeutics), έτσι ώστε να απενεργοποιηθούν ορισμένα γονίδια του.

Με πληροφορίες από Αssociated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχετικά Άρθρα: ΗΠΑ: Έγινε η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση καρδιάς γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε άνθρωπο (video)

Ο άνθρωπος που έλαβε την καρδιά χοίρου είχε μαχαιρώσει νεαρό που έμεινε παράλυτος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος