Περού: Στη Λίμα φτάνουν οι διαδηλωτές για τη μεγάλη πορεία κατά της Ντ. Μπουλουάρτε

Ομάδες φοιτητών υποδέχθηκαν τους διαδηλωτές από τις περιφέρειες στην πανεπιστημιούπολη, ενώ η κυβέρνηση θωράκισε την πρωτεύουσα από την κινητοποίηση σήμερα  Πέμπτη 19,1. Το κοινωνικό ξέσπασμα έχει αφήσει περισσότερους από 50 νεκρούς.

Την ημέρα της επετείου της, η Λίμα, η πρωτεύουσα που συχνά ζει στο περιθώριο των όσων συμβαίνουν στην υπόλοιπη χώρα, δέχτηκε χιλιάδες Περουβιανούς που απαιτούν να ακουστούν. Η άφιξη, όλη την Τετάρτη, δεν ήταν εύκολη.

Τις τελευταίες ημέρες η Αστυνομία ενίσχυσε τους ελέγχους της στους αυτοκινητόδρομους, αποτρέποντας τους διαδηλωτές από διάφορες περιοχές, κυρίως από τα ορεινά να φτάσουν στην πρωτεύουσα.

Σκοπός ήταν  να αποδυναμωθεί η διαμαρτυρία που έχει οριστεί για αυτή την Πέμπτη που βαφτίζεται ως η Μεγάλη Πορεία των Τεσσάρων Δικών τους, παραπέμποντας στην κοινωνική κινητοποίηση που έβαλε τέλος στο καθεστώς Alberto Fujimori στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Οι διαδηλωτές  περικυκλώνουν την πρωτεύουσα, που ιδρύθηκε ως Πόλη των Βασιλέων τον Ιανουάριο του 1535.

«Ξέρουμε ότι θέλουν να πάρουν τη Λίμα. Τους καλώ να πάρουν τη Λίμα, αλλά με ειρήνη και ηρεμία», είπε η πρόεδρος, Ντίνα Μπολουάρτε, την προηγούμενη μέρα, αυτή τη φορά με συμφιλιωτικό τόνο μετά το τελευταίο της μήνυμα προς το έθνος, στο οποίο τους χαρακτήρισε «υποκινητές» και « βίαιους» στους πολίτες του νότου της χώρας που για περισσότερες από σαράντα ημέρες ζητούν την αποχώρησή της από το Παλάτι.

Η κρίση ξεκίνησε στις 7 Δεκεμβρίου όταν ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο προσπάθησε να πραγματοποιήσει αυτοπραξικόπημα με τη διάλυση του Κογκρέσου, ενός από τα πιο απαξιωμένα ιδρύματα στο Περού.

Πηγή: EL PAÍS

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος