Περού: Πολιτική κρίση με διαδηλώσεις, συγκρούσεις και ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων

Array

Η περουβιανή πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε κάλεσε την Πέμπτη 5/1/2023 σε διάλογο για να τερματιστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται σε περιοχές της χώρας με κεντρικό αίτημα την παραίτησή της.

«Τείνουμε το χέρι και την καρδιά» στους διαδηλωτές, είπε η κυρία Μπολουάρτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λίμα, καλώντας τους πολίτες που εκφράζουν στους δρόμους τη δυσαρέσκειά τους να συζητήσουν με την κυβέρνησή της για να βρεθεί λύση στην κρίση.

Οι διαδηλώσεις ξανάρχισαν την Τετάρτη στις 26 επαρχίες του Περού έπειτα από την ανάπαυλα για τις γιορτές του τέλους του έτους. Οι συμμετέχοντες σε αυτές απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, που ήδη αποφασίστηκε να διεξαχθούν πρόωρα, τον Απρίλιο του 2024 αντί για το 2026.

Περού: Πολιτική κρίση με διαδηλώσεις, συγκρούσεις και ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων
EPA/ALDAIR MEJIA

Ξέσπασαν νέες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις και αρκετοί δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι.

Οι κυριότερες εστίες των διαδηλώσεων βρίσκονται σε νότιους τομείς της χώρας, είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Βίκτορ Ρόχας. «Δείχνουμε ανοχή και συνεχίζουμε να σεβόμαστε το δικαίωμα καθενός να διαδηλώνει», διαβεβαίωσε.

Η Ντίνα Μπολουάρτε, η πρώην αντιπρόεδρος, διαδέχθηκε την 7η Δεκεμβρίου τον Πέδρο Καστίγιο, που παύθηκε από το Κογκρέσο, συνελήφθη και αντιμετωπίζει δίωξη για «στάση» και «συνωμοσία», επειδή προσπάθησε να διαλύσει το περουβιανό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, πάνω από 600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και 22 έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν από εκτεταμένα επεισόδιο σε κεντρικές και νότιες περιοχές, όπου ο κ. Καστίγιο έχει πολλούς υποστηρικτές.

Περού: Πολιτική κρίση με διαδηλώσεις, συγκρούσεις και ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων
EPA/ALDAIR MEJIA

Η νέα περουβιανή κυβέρνηση ανέπτυξε μονάδες του στρατού για να αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα δυνάμει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε καταρχήν για έναν μήνα.

Ο περουβιανός υπουργός Άμυνας Χόρχε Τσάβες κατηγόρησε χθες αλλοδαπούς ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις και τις ταραχές και ενθαρρύνουν αυτονομιστικές τάσεις στον νότο.

Ξένοι «όχι μόνο μπήκαν στη χώρα με πρόθεση να υποκινήσουν βία, αλλά και να ενσταλάξουν την αυτονομιστική ιδέα σε  τμήμα της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Τσάβες.

Δεν διευκρίνισε ποια ή ποιες είναι η εθνικότητα ή οι εθνικότητες των αλλοδαπών που κατήγγειλε πως μπήκαν στη χώρα. Ωστόσο, την Τετάρτη έκανε λόγο σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας πως πέντε Βολιβιανοί ήταν παρόντες σε διαδήλωση στην παραμεθόρια περιοχή Πούνο.

Χθες είπε πως η κυβέρνηση θα ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος αυτών που πέρασαν παράνομα τα σύνορα.

Η κυρία Μπολουάρτε είπε πως συζητά με αξιωματούχους της υπηρεσίας μετανάστευσης για να αποφασιστεί εάν θα επιτραπεί —ή όχι— να εισέλθει στη χώρα ο βολιβιανός πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες, υποστηρικτής του πρώην προέδρου Καστίγιο και πολέμιος της κυβέρνησής του.

Ο Έβο Μοράλες, που είχε επισκεφθεί επανειλημμένα το Περού τους 17 μήνες που κυβέρνησε ο κ. Καστίγιο, καταφέρθηκε ξανά χθες εναντίον της νέας κυβέρνησης, καταγγέλλοντας πως αυτή ευθύνεται για τα βίαια επεισόδια.

«Σας παρακαλώ να σταματήσετε τις σφαγές, τις παράνομες συλλήψεις, τους διωγμούς και τις κατηγορίες για τρομοκρατία ενάντια στους ιθαγενείς αδελφούς και αδελφές μας», ανέφερε ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Βολιβίας μέσω Twitter, καλώντας να υπάρξει «βαθιά μεταμόρφωση» του Περού.

Η πρόεδρος Μπολουάρτε έχει απαιτήσει ο κ. Μοράλες να σταματήσει να «επεμβαίνει» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας της. Χθες ο πρωθυπουργός της Αλμπέρτο Οταρόλα επανήλθε τονίζοντας πως η Λίμα απορρίπτει κάθε προσπάθεια «επέμβασης» στις εσωτερικές υποθέσεις του Περού και παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την περιοχή των συνόρων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος