Περού: Nέο νομοσχέδιο για επίσπευση των εκλογών θα καταθέσει η Ντίνα Μπολουάρτε

Array

Η μεταβατική πρόεδρος του Περού, η Ντίνα Μπολουάρτε, υποσχέθηκε χθες Κυριακή το βράδυ ότι θα προτείνει εκ νέου συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν πρόωρα τον Οκτώβριο φέτος εάν το Κογκρέσο δεν δεχθεί να εξετάσει ξανά η απορρίψει κείμενο προς τον σκοπό αυτό που κατατέθηκε την Παρασκευή.

Μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, έπειτα από μαραθώνια επτάωρη συνεδρίαση, το περουβιανό κοινοβούλιο απέρριψε (65 ψήφοι κατά, 45 υπέρ, δύο αποχές) κείμενο που άνοιγε την πόρτα στη διεξαγωγή εκλογών μέσα στη χρονιά.

Αν η περουβιανή εθνική αντιπροσωπεία δεν δεχθεί να επανεξετάσει το σχέδιο νόμου ή το απορρίψει για δεύτερη φορά σήμερα, η κυρία Μπολουάρτε δεσμεύτηκε πως θα κατατεθεί νέο, το οποίο θα ορίζει επίσης ότι το επόμενο εκλεγμένο Κογκρέσο θα είναι υποχρεωμένο να επιβλέψει την «πλήρη αναθεώρηση» του Συντάγματος της χώρας, που είχε επικυρωθεί το 1993.

Η διάλυση του Κογκρέσου, η άμεση διεξαγωγή εκλογών και η αναθεώρηση του Συντάγματος συγκαταλέγονται στα βασικά αιτήματα που προβάλουν οι χιλιάδες πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν στις μαζικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στις αρχές του περασμένου και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 48 ανθρώπους.

Η πρώην αντιπρόεδρος Μπολουάρτε ανέλαβε την εξουσία την 7η Δεκεμβρίου, την ημέρα που ο αριστερός πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε «πραξικόπημα» ανακοινώνοντας πως διαλύει το Κογκρέσο καθώς αυτό ετοιμαζόταν να τον αποπέμψει, παύθηκε, συνελήφθη και προφυλακίστηκε. Επρόκειτο για το έναυσμα των διαδηλώσεων και των ταραχών που βύθισαν το κράτος των Άνδεων σε πολιτική και θεσμική κρίση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος