Περού: Με επιστολές διαμαρτυρίας κατηγορεί Κολομβία και Βολιβία για παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας

Array
Η κυβέρνηση του Περού απέρριψε τη Δευτέρα με διπλωματικές ενέργειες  την «παρέμβαση» της Κολομβίας και της Βολιβίας στην εσωτερική πολιτική της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει βίαιες διαδηλώσεις με δεκάδες θανάτους και εκτεταμένες ζημιές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία, εκτός από τις απειλές για έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων.
Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι παρέδωσε σημείωμα στην Πρεσβεία της Κολομβίας με την «έντονη διαμαρτυρία του Περού για τη νέα πράξη παρέμβασης» του Προέδρου Γκουστάβο Πέτρο, σε μια «συμπεριφορά που δεν συνάδει» με το διεθνές δίκαιο.
Ο Πέτρο επέκρινε στο Twitter το Σαββατοκύριακο την κράτηση περισσότερων από 200 ατόμων σε πανεπιστήμιο στο Περού και ζήτησε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών να εξετάσει την υπόθεση.
Το Περουβιανό Υπουργείο Εξωτερικών είπε επίσης ότι έστειλε ένα σημείωμα στον Βολιβιανό Πρέσβη με μια «ενεργητική διαμαρτυρία» για τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Luis Arce σχετικά με την εσωτερική πολιτική.
Αρκετές αριστερές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική απέρριψαν την Πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε και υπερασπίστηκαν τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος ανατράπηκε και συνελήφθη στις 7 Δεκεμβρίου για απόπειρα παράνομης διάλυσης του Κογκρέσου.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του δικαστικού σώματος, Χαβιέρ Αρεβάλο, δήλωσε ότι 14 γραφεία του δικαστικού συστήματος στη χώρα έχουν δεχθεί επίθεση και επτά από αυτά κάηκαν από διαδηλωτές από την έναρξη των διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο.
«Ζήτησα από την Πρόεδρο Boluarte να επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις την επιμέλεια όλων των δικαστηρίων», είπε ο Arevalo σε δημόσια διάσκεψη με τους δικαστικούς εκπροσώπους της χώρας. «Ανησυχούμε για αυτές τις επιθέσεις», είπε.
Οι διαδηλωτές ζητούν κυρίως την παραίτηση της Boluarte, το κλείσιμο του Κογκρέσου και ένα νέο Σύνταγμα.
Το Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στη νότια περιοχή της Αρεκίπα και κράτησαν όμηρο έναν πράκτορα για λίγες ώρες, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος χάρη στη μεσολάβηση ιερέα και τοπικής αρχής.
Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν τη Δευτέρα. Στη Λίμα, εκατοντάδες συγκρούστηκαν με την αστυνομία που χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους διαλύσει. Παρόμοιες ταραχές σημειώθηκαν και στις νότιες περιοχές της χώρας, στο επίκεντρο των διαδηλώσεων στη χώρα.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Βισέντε Ρομέρο, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, 34 αστυνομικά τμήματα έχουν γίνει στόχος επιθέσεων και τουλάχιστον τέσσερα έχουν πυρποληθεί στα νότια της χώρας, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι διαδηλώσεις.
Η υπουργός Υγείας, Rosa Gutierrez, δήλωσε ότι οι αποκλεισμοί έχουν επιβραδύνει την παροχή φαρμάκων σε περιοχές όπως το Puno, το Cusco, η Arequipa στο νότο και στο Anchas και το La Libertad στο βορρά. Και στο Madre de Dios, στα σύνορα με τη Βραζιλία και τη Βολιβία, 84 ασθενείς χρειάζονται επειγόντως τα φάρμακά τους, είπε.
Ο υπουργός Οικονομίας, Άλεξ Κοντρέτας, δήλωσε νωρίτερα ότι οι αποκλεισμοί προκάλεσαν άνοδο στις τιμές των τροφίμων και ο τοπικός πληθωρισμός θα μπορούσε να κλείσει τον Ιανουάριο μεταξύ 8,8% και 8,9% ετησίως, υψηλότερα σε σύγκριση με 8,49% στα τέλη Δεκεμβρίου.
Οι επιθέσεις περιέλαβαν εταιρείες του βασικού τομέα εξόρυξης, όπως τα ορυχεία χαλκού της κινεζικής MMG Ltd, η καναδική Hudbay και η παγκόσμια Glencore, η οποία έκλεισε προσωρινά το ορυχείο Antapaccay την Παρασκευή.
Το Περού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο.
Σύμφωνα με το γραφείο ελέγχου χερσαίων μεταφορών, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας υπήρχαν 74 σημεία με διακοπή της κυκλοφορίας σε 10 από τις 25 περιφέρειες της χώρας.
Πηγή: Reuters
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος