Περού: Η πρόεδρος Μπολουάρτε καλεί το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόωρες εκλογές “το συντομότερο δυνατό”

Array

Η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, κάλεσε την Τετάρτη το Κογκρέσο να εγκρίνει την πρόοδο των γενικών εκλογών «το συντομότερο δυνατό», εν μέσω ισχυρών πιέσεων μετά το χειρότερο κύμα διαδηλώσεων τουλάχιστον δύο δεκαετιών στη χώρα των Άνδεων.

Η Boluarte, σε ομιλία της στη συνάντηση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), τόνισε την ανάγκη καθιέρωσης διαλόγου για να τερματιστεί η αναταραχή στο Περού, όπου περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με την αστυνομία σε οδοφράγματα και ορυχεία τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Περουβιανό Κογκρέσο δεν έχει δώσει ακόμη την τελική του συγκατάθεση για να προχωρήσουν οι εκλογές στο 2024, μετά την κρίση που ξέσπασε με την απομάκρυνση του πρώην αριστερού προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος προσπάθησε παράνομα να διαλύσει το νομοθετικό σώμα και να αναδιοργανώσει το δικαστικό σώμα.

Στην ομιλία της ενώπιον του OAS, η Boluarte, πρώην Αντιπρόεδρος του Castillo, ζήτησε «ειρήνη, διάλογο και δημοκρατία» ως τον τρόπο επίλυσης της πολιτικής κρίσης που διέρχεται το Περού, όπου υπολογίζονται περισσότερα από 1.000 εκατομμύρια δολάρια απώλειες μεταξύ ζημιών και παραγωγής.

Ο OAS εξέφρασε την Τετάρτη την πλήρη υποστήριξή του στην προεδρία Boluarte, η οποία αντιμετωπίζει έντονες προτοπές για παραίτηση.

Οι διαδηλωτές ζητούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αμέσως, όχι σε δύο χρόνια από τώρα, και την απελευθέρωση του Καστίγιο, ενός πρώην ηγεμόνα που έχει ευρεία υποστήριξη από τις φτωχές νότιες περιοχές της χώρας.

Ο Καστίγιο, ο οποίος προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο ενώ βρισκόταν αντιμέτωπος με την παραπομπή με τις κατηγορίες για ανικανότητα να κυβερνήσει και κατάχρηση εξουσίας, κρατείται τώρα με την κατηγορία της «εξέγερσης».

Η αναταραχή στο Περού, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού στον κόσμο, έχει κλείσει αεροδρόμια σε μεγάλες πόλεις της ενδοχώρας και απειλεί να διακόψει τις εργασίες σε βασικά κοιτάσματα εξόρυξης.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος