Περού: Η αντιπρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε αντικατέστησε τον Π. Καστίγιο στην προεδρία μια διχασμένης χώρας

Array

Η Ντίνα Μπολουάρτε έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Περού την Τετάρτη, με απόφαση του Κογρέσου εν μέσω πολιτικής δίνης καθώς ο προκάτοχος της και πρώην αρχηγός της Πέδρο Καστίγιο απομακρύνθηκε και παραπέμφθηκε  σε δίκη  αφού προηγουμένως προσπάθησε να κλείσει παράνομα το Κογκρέσο.

Η Boluarte, 60 ετών, αντιμετωπίζει τώρα την απίστευτη πρόκληση να θεραπεύσει ένα διχασμένο Περού, όπου η προεδρία έχει εγκλωβιστεί σε μια μάχη με το Κογκρέσο για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η ίδια ζήτησε πίστωση χρόνου και πολιτική εκεχειρία για να εγκατασταθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας όπως είπε στην πρώτη της ομιλία ως η έκτη πρόεδρος της χώρας μέσα σε πέντε χρόνια. Υποσχέθηκε επίσης τη δημιουργία μεγάλου Υπουργικού Συμβουλίου ευρείας αποδοχής.  

«Ζητώ μια προθεσμία, πολύτιμο χρόνο για να σωθεί η χώρα από τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση», πρόσθεσε.

  • Ποια είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Περού

Εκπαιδευμένη δικηγόρος, η Boluarte ήταν μέχρι πρόσφατα άγνωστη στους περισσότερους Περουβιανούς. Το 2018 κέρδισε μόλις το 4% των ψήφων στις δημαρχιακές εκλογές για μια περιφέρεια της Λίμα και έχασε μια προσπάθεια για μια έδρα στο Κογκρέσο πέρυσι.

Έγινε όμως γνωστή μαζί με τον Καστίγιο ως αντιπρόεδρος , όταν το πολιτικό  ζευγάρι νίκησε στις κλειστές εκλογές του 2021 με το μαρξιστικό κόμμα Peru Libre.

Γεννημένη στο Apurímac, μια από τις νότιες περιοχές των Άνδεων της χώρας όπου ο Castillo γνώρισε τη μεγαλύτερη υποστήριξή, η Boluarte πέρασε χρόνια δουλεύοντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο Εθνικό Μητρώο Ταυτοποίησης και Πολιτικής Κατάστασης, το οποίο καταγράφει γεννήσεις, γάμους και θανάτους στη χώρα.

Το αξίωμα της αντιπροέδρου η Boluarte το έλαβε όντας υπουργός Ανάπτυξης και Κοινωνικής Ένταξης, μια θέση που κατάφερε να διατηρήσει εν μέσω πολλών υπουργικών αλλαγών.

Τα πρώτα σχόλια για τη νέα Προέδρο

«Αν και δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στην πολιτική, πιστεύω ότι μετά από ενάμιση χρόνο υπουργού σε ρόλους που τείνουν να είναι βραχύβιοι, έχει αποκτήσει μεγάλη πολιτική εμπειρία που θα την εξυπηρετήσει καλά τώρα», είπε ο πολιτικός αρθρογράφος Gonzalo Banda.

Η Boluarte έχει δείξει ότι είναι κάποιος που «πηγαίνει με τη ροή», είπε ο αναλυτής Andrés Calderón, επισημαίνοντας πόσο γρήγορα αποστασιοποιήθηκε από τον ιδρυτή του μαρξιστικού κόμματος Vladimir Cerrón.

Η Boluarte τις τελευταίες εβδομάδες απομακρύνθηκε και απο τον Πέρδρο Καστίγιο παραιτούμενη επίσης από τη θέση της ως υπουργός γεγονός που αποδόθηκε τότε στην κλιμάκωση του πολέμου με το κατά πλειοψηφία αντιπολιτευόμενο Κογκρέσο και της ομάδας του Πέδρο Καστίγιο.

Αυτές οι κινήσεις υποδηλώνουν ότι «διαβάζει καλύτερα την πολιτική και είναι πιο ευγενική από τον προκάτοχό της, κάτι που θα μπορούσε να τη βοηθήσει να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2026», σχολίασε ο  αναλυτής Αντρές Καλντερόν.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος