Περού: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ του προέδρου Καστίγιο και ζητούν το κλείσιμο του Κογκρέσου-Πολιτική πόλωση

Array

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Περού την Πέμπτη για να υποστηρίξουν τον αριστερό πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο και ζήτησαν το κλείσιμο του Κογκρέσου στο οποίο κυριαρχεί η αντιπολίτευση, μεταφέροντας στους δρόμους την έντονη πολιτική πόλωση που υφίσταται η χώρα των Άνδεων.

Η πορεία, που ονομάστηκε”La toma de Lima” και οργανώθηκε από συνδικάτα, αριστερά κόμματα κοντά στο Καστίγιο και ομάδες πολιτών, έφτασε στα περίχωρα του Κογκρέσου, το οποίο είχε αποκλειστεί από αστυνομικούς που φορούσαν κράνη και πλαστικές ασπίδες.

Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν τοποθετήσει σιδερένιες ράβδους κοντά στο Κογκρέσο νωρίτερα, όταν η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να προχωρήσουν.

Το Κογκρέσο διέκοψε την ολομέλειά του την Πέμπτη, λόγω πιθανών «πράξεων βίας» κατά τη διάρκεια της πορείας.

«Ο Καστίγιο ανήκει στον λαό» και «Κλείσε το Κογκρέσο» έγραφαν τα περισσότερα πανό των διαδηλωτών. Άλλοι μετέφεραν φωτογραφίες ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης που κατηγορούνται για διαφθορά, επικολλημένες σε φέρετρα από χαρτόνι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το Σάββατο, μια άλλη πορεία χιλιάδων Περουβιανών έγινε αισθητή στη Λίμα, αυτή τη φορά ζητώντας την παραίτηση του Καστίγιο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2021 και αντιμετωπίζει αρκετές έρευνες για διαφθορά της κυβέρνησης.
Ο Καστίγιο επέζησε από δύο απόπειρες παραπομπής και οι νομοθέτες της αντιπολίτευσης αναζητούν υποστήριξη για να ξεκινήσουν μια νέα πολιτική δίκη εναντίον του προέδρου, αν και στο Κογκρέσο έχουν αναγνωρίσει ότι δεν έχουν τις απαραίτητες ψήφους.
Στην πορεία της Πέμπτης, οι διαδηλωτές άσκησαν επίσης την κριτική τους κατά της Εισαγγελίας του Περού, η οποία τον Οκτώβριο υπέβαλε συνταγματική καταγγελία κατά του Καστίγιο στο Κογκρέσο, σε μια νέα νομική μάχη που η δεξιά αντιπολίτευση ελπίζει να τελειώσει με την αποχώρηση του προέδρου.
«Δικαστική εξουσία, εθνική ντροπή!», «Και θα πέσει, και θα πέσει, θα πέσει το Κογκρέσο», φώναζαν οι διαδηλωτές, χωρίς σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία μέχρι αργά το βράδυ.

Αποστολή του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών΄εντός του μήνα

Ο Καστίγιο έχει επιβεβαιώσει, σε διάφορες δημόσιες παρουσιάσεις και συναντήσεις του στο Κυβερνητικό Μέγαρο με συνδικάτα και αριστερές ομάδες πολιτών, ότι η καταγγελία εναντίον του αποτελεί απόπειρα «πραξικοπήματος» από την εισαγγελία και το Κογκρέσο.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται λίγες μέρες, πριν την άφιξη αποστολής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), στις 20 Νοεμβρίου, που ζητήθηκε από τον ίδιο τον Καστίγιο να προβεί σε «αντικειμενική» ανάλυση της κρίσης.

Η αποστολή σχεδιάζει να συναντηθεί με διάφορους ηγέτες θεσμών στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και του Κογκρέσου.

Η πορεία υπέρ του Καστίγιο επαναλήφθηκε και σε άλλες πόλεις όπως το Κούσκο και η Αρεκίπα, σύμφωνα με εικόνες της τοπικής τηλεόρασης.
Το 2019, ο κεντρώος πρόεδρος Martín Vizcarra διέλυσε το Κογκρέσο εν μέσω έντονου αγώνα με την αντιπολίτευση. Το επόμενο έτος, ένα νέο και κατακερματισμένο Κογκρέσο απομάκρυνε τον Vizcarra, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για διαφθορά.
Ο Καστίγιο, πρώην συνδικαλιστής και δάσκαλος δημοτικού σχολείου, τρόμαξε τους επενδυτές με μια ριζοσπαστική ομιλία κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, αλλά όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του κράτησε την οικονομία της ελεύθερης αγοράς με την υπόσχεση να μην αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού για τις επιχειρήσεις.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος