Περού: Έρευνα για τις δολοφονίες διαδηλωτών από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας

Εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε στο Περού για να εξακριβωθεί αν οι δυνάμεις ασφαλείας έδρασαν νόμιμα ή όχι όταν σκότωσαν διαδηλωτές κατά τις μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις της 15ης Δεκεμβρίου σε περιοχή στο νότιο τμήμα της χώρας.

Εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε στο Περού για να εξακριβωθεί αν οι δυνάμεις ασφαλείας έδρασαν νόμιμα ή όχι όταν σκότωσαν διαδηλωτές κατά τις μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις της 15ης Δεκεμβρίου σε περιοχή στο νότιο τμήμα της χώρας. Η ανακοίνωση της έγινε τη Δευτέρα μετά από δημοσίευμα  περί τουφεκισμού πολιτών από στρατιώτες.

Η έρευνα στο νομό Αγιακούτσο αφορά προσωπικό της αστυνομίας και του στρατού, καθώς και πρόσωπα «που κρίνεται πως πιθανόν φέρουν ευθύνες για τη φερόμενη διάπραξη των εγκλημάτων της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών», αναφέρει δελτίο Τύπου.

Ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή, για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατήγγειλε ότι  τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας ανήλικος, σκοτώθηκαν στην Αγιακούτσο τη 15η Δεκεμβρίου, σε επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης με κεντρικό αίτημα να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε.

Η κατάσταση εκείνη την ημέρα «ξέφυγε» όταν ομάδα πολιτών αποπειράθηκε να καταλάβει αερολιμενική εγκατάσταση.

Σύμφωνα με έρευνα του περουβιανού ειδησεογραφικού ιστότοπου IDL-Reporteros, στρατιωτικοί με τουφέκια εφόδου Γκαλίλ άνοιξαν πυρ και σκότωσαν έξι άοπλους διαδηλωτές που είχαν ήδη διωχτεί από την περιοχή του αεροδρομίου.

Η εισαγγελία διευκρίνισε πως έχει στα χέρια της 147 βίντεο, τις ιατροδικαστικές εκθέσεις μετά τις νεκροψίες-νεκροτομές, καθώς και ότι πήρε καταθέσεις από τραυματίες στην κινητοποίηση στο πλαίσιο της έρευνάς της. Έχει επίσης στη διάθεσή της βαλλιστικές εκθέσεις. Πρόσθεσε επίσης  πως πήρε καταθέσεις από «γονείς θυμάτων».

Οι μαζικές κινητοποιήσεις στο Περού, μετά την απομάκρυνση του Πέδρο Καστίγιο από την προεδρεία και η ανάληψη της από την Ντίνα Μπολουάρτε, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 48 ανθρώπους.

Κύριο αίτημα παραμένει η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών  και η παραίτηση  της σημερινής προέδρου. Τον Φεβρουάριο ωστόσο παρουσιάζεται μια αποκλιμάκωση ενώ μειώθηκαν και τα μπλόκα σε οδικούς άξονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος