Περού: 28 χρόνια κάθειρξης στους δολοφόνους τεσσάρων υπερασπιστών του περιβάλλοντος

Πέντε άνδρες στο Πέρου, καταδικάστηκαν χθες Πέμπτη, να εκτίσουν σχεδόν τριάντα χρόνια κάθειρξης ο καθένας για τις δολοφονίες το 2014 τεσσάρων αυτοχθόνων ηγετών που αγωνίζονταν εναντίον της παράνομης υλοτομίας σε παραμεθόρια περιοχή, στα σύνορα Περού-Βραζιλίας.

Η εισαγγελία ζητούσε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 35 ετών στον καθένα, αλλά η πρόεδρος του κακουργιοδικείου της Ουκαγιάλι, στην πόλη Πουκάλπα, καταδίκασε τα αδέλφια Χοσιμάρ και Σεγούντο Ατάτσι, καθώς και τους Χοσέ Κάρλος Εστράδα, Ούγο Σόρια και Εουρίκο Μάπες να εκτίσουν 28 χρόνια και 3 μήνες κάθειρξης, χαρακτηρίζοντάς τους «συναυτουργούς ανθρωποκτονιών με επιβαρυντικές περιστάσεις».

Οι τέσσερις αυτόχθονες ηγέτες δολοφονήθηκαν μπροστά στα μέλη της κοινότητάς τους την 1η Σεπτεμβρίου 2014 με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μαζικές επικρίσεις και διαμαρτυρίες σε βάρος των περουβιανών αρχών διότι επέδειξαν αδιαφορία στα αιτήματα για προστασία και βοήθεια στην υπεράσπιση των δασών από την παράνομη εκμετάλλευσή τους.

Οι οικογένειες του επικεφαλής της κοινότητας αυτοχθόνων Σαουέτο, εξέφρασαν την ελπίδα πως η καταδίκη αυτή θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο ώστε να υπάρξει προστασία ηγετών των αυτοχθόνων και υπερασπιστών του περιβάλλοντος.

«Ως ιθαγενείς ηγέτες, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το δάσος και τα δάση, ζήτω το Σαουέτο», φώναξαν συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστήριο.

Η δίκη άρχισε τον Νοέμβριο του 2023. Οι κατηγορούμενοι αρχικά είχαν καταδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2023 να εκτίσουν 28 χρόνια κάθειρξης ο καθένας, όμως τον Αύγουστο της ίδιας χρόνιας η διαδικασία ακυρώθηκε και δόθηκε εντολή η δίκη να ξαναγίνει, εξαιτίας «παρατυπιών» στην κατάθεση μάρτυρα.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Global Witness, έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 54 υπερασπιστές του περιβάλλοντος στο Περού από το 2012, οι μισοί και πλέον από τους οποίους ανήκαν σε αυτόχθονες φυλές.

Τα τελευταία χρόνια, εγκληματικά δίκτυα ειδικευμένα στην παράνομη εκμετάλλευση δασών του Αμαζονίου εισβάλλουν σε περιοχές υπό έλεγχο φυλών αυτοχθόνων, προκειμένου κυρίως να επιδοθούν σε υλοτομία, και πολύ συχνά απειλούν τις κοινότητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος