Περισσότερη φορολογία για τους πλουσίους διεκδικεί η Oxfam ενόψει του Νταβός

Επιβολή υψηλότερων φόρων στους ανθρώπους που έχουν μεγάλες περιουσίες διεκδικεί. η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam σε ανακοίνωση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα, με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Οι φτωχότεροι υποφέρουν εξαιτίας του επιταχυνόμενου πληθωρισμού και το κλειστό κλαμπ των δισεκατομμυριούχων μεγεθύνεται εξαιτίας της αύξησης των τιμών και προηγουμένως της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τονίζει η ΜΚΟ.

Όπως εξηγεί η Γκαμπριέλα Μπούχερ, η γενική διευθύντρια της οργάνωσης, αναφερόμενη στους δισεκατομμυριούχους, «η πανδημία του νέου κορονοϊού και τώρα οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας αποτέλεσαν χρυσοφόρα φλέβα γι’ αυτούς».

Η πανδημία, δημιουργούσε έναν νέο δισεκατομμυριούχο κάθε τριάντα ώρες, με αποτέλεσμα οι πολύ πλούσιοι να είναι σήμερα 537 με βάση δημοσιεύματα του περιοδικού περιοδικού Forbes για τους ανθρώπους με τις μεγαλύτερες περιουσίες και σε δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας, που επικαλείται η οργάνωση που προειδοποιεί ότι οδεύουμε σε πισωγύρισμα δεκαετιών προόδου ως προς την ακραία φτώχεια .

Για να αμβλυνθεί η κατάσταση, η Όξφαμ καλεί να ληφθούν διάφορα φορολογικά μέτρα, ανάμεσά τους έκτακτο τέλος αλληλεγγύης στις νέες μεγάλες περιουσίες, δηλαδή αυτές των ανθρώπων που έγιναν δισεκατομμυριούχοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα έσοδα για να προσφερθεί υποστήριξη στους φτωχότερους και να υπάρξει «δίκαιη και διαρκής» ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Προτείνει ακόμη να φορολογηθούν με συντελεστή ως και 90% τα ασύλληπτα κέρδη που ανακοίνωσαν τα τελευταία χρόνια πολυεθνικές του αγροδιατροφικού τομέα, του φαρμακευτικού τομέα, του πετρελαϊκού τομέα, μεταξύ άλλων.

Κατόπιν θα πρέπει, κατά την άποψη της Όξφαμ, να μελετηθεί η επιβολή πιο μόνιμων φόρων στις μεγάλες περιουσίες.

Η επιβολή ειδικού φόρου μεγάλης περιουσίας μόλις 2% στους εκατομμυριούχους και 5% στους δισεκατομμυριούχους θα εισέφερε 2,52 τρισεκ. δολάρια σε ετήσια βάση, υπολογίζει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος