Περιοδεία Όλαφ Σολτς στην Αφρική – Σε αναζήτηση εναλλακτικών στο ρωσικό φυσικό αέριο

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς πραγματοποιεί πολυήμερη περιοδεία στις αφρικανικές χώρες Σενεγάλη, Δημοκρατία του Νίγηρα και Νότια Αφρική.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, βασική παράμετρος της περιοδείας Σολτς στην Αφρική είναι η εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών ενέργειας στην πορεία ενεργειακής απεξάρτησης της Γερμανίας και της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μάκι Σαλ, σχεδιάζει δραστική επέκταση του ενεργειακού τομέα της χώρας μέχρι το 2035, ώστε να γίνει η ενέργεια κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας της Δυτικής Αφρικής. Η Σενεγάλη και η Μαυριτανία είχαν ήδη συμφωνήσει το 2018 να εκμεταλλευτούν από κοινού το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου Greater Tortue Ahmeyim Project (GTA) στα ανοικτά των ακτών τους στον Ατλαντικό.

Οι ορυκτές πηγές ενέργειας της αρφικανικής ηπείρου δεν ενδιέφερε ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους μέχρι την έναρξη το πολέμου στην Ουκρανία. Στη διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα τον Νοέμβριο του 2021 οι Ευρωπαίοι και η Γερμανία επέμειναν να περιοριστεί η χρηματοδότηση για την αξιοποίηση ορυκτών κοιτασμάτων ενέργειας.

Αναθεωρούν τώρα αυτήν τη στάση, όπως δείχνει η περιοδεία του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς που ξεκίνησε την Κυριακή από τη Σενεγάλη. Το αφρικανικό φυσικό αέριο έχει γίνει ελκυστικό προκειμένου να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Και η κυβέρνηση της Σενεγάλης θέλει τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους. «Ενδιαφερόμαστε να προμηθεύσουμε με φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της Σενεγάλη, Σαλ, μετά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Σολτς στη Ντακάρ.

Ο γερμανός καγκελάριος από την πλευρά του, αιτιολογεί τη στροφή, με τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Το γεγονός ότι πρέπει να επανεξετάσουμε την κατάσταση στον κόσμο είναι το αποτέλεσμα αυτού που ονόμασα σημείο καμπής – και αυτό δεν θα περιοριστεί σε μεμονωμένες δράσεις, αλλά άπτεται πολλών παραμέτρων και συνεπειών», εξήγησε ο Σολτς.

Η Γερμανία, τόνισε ο καγκελάριος Σολτς, θέλει να βοηθήσει όχι μόνο με φωτοβολταϊκά και τεχνολογίες αποθήκευσης. «Θέλουμε να κάνουμε το ίδιο όσον αφορά το ζήτημα του υγροποιημένου αερίου (LNG) και την παραγωγή φυσικού αερίου εδώ στη Σενεγάλη», πρόσθεσε στο Ντακάρ. Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, ορισμένες γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται ήδη στις έρευνες στη Σενεγάλη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος