Πέντε χρόνια «Δήλωση» ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Κοινή επιτυχία χαρακτηρίζει η γερμανική κυβέρνηση την «Δήλωση ΕΕ και Τουρκίας» για το προσφυγικό στις 17 Μαρτίου του 2016. «Η «δήλωση» λειτούργησε προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, ΕΕ και Τουρκία μένουν σ΄ αυτήν και την υλοποιούν από κοινού», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ στο Βερολίνο.

Η κεντρική ιδέα της «Δήλωσης» του 2016 ήταν «να διασφαλίσουν την απαραίτητη προστασία για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και να διαμορφώσουν τις προοπτικές, ώστε να μην ταξιδεύουν παράνομα προς την Ευρώπη», σημείωσε η κα Ντέμερ.

Ως επιτυχία της κοινής «Δήλωσης» τόνισε ότι «αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά η θανατηφόρα πρακτική των δικτύων προώθησης προσφύγων στο Αιγαίο». Ο αριθμός των παρανόμως εισερχόμενων στην Ελλάδα από την Τουρκία έχει μειωθεί σημαντικά, τόνισε η κα Ντέμερ, «αυτό ισχύει και για τον αριθμό των νεκρών στο Αιγαίο».

Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι η Τουρκία έχει στο έδαφός της 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες μόνον από τη Συρία και τους φροντίζει με την υποστήριξη της ΕΕ. «Αυτό αναγνωρίζεται στην Τουρκία, η οποία αποδείχτηκε επ΄αυτού αξιόπιστος εταίρος», είπε η κα Ντέμερ. Πρόσθεσε επίσης ότι με την υποστήριξη της ΕΕ οι συνθήκες των προσφύγων στην Τουρκία βελτιώθηκε αισθητά.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πάνω από 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες λαμβάνουν υποστήριξη για την καθημερινή διαβίωσή τους και 660.000 παιδιά προσφύγων μπορούν να επισκέπτονται σχολείο, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 40 εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις.

Όλα αυτά, κατέληξε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, «είναι πολύ συνετή τοποθέτηση χρημάτων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος