Πέδρο Σάντσεθ : Αν η Γαλλία δεν συμφωνεί, θα συνδεθούμε με αγωγό με την Ιταλία

Από την Κολομβία, όπου βρίσκεται πραγματοποιώντας περιοδεία στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ο Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαιώνει ότι εάν δεν ολοκληρωθεί ο αγωγός φυσικού αερίου MidCat, που θα σήμαινε τη διασύνδεση της Ιβηρικής Χερσονήσου με τη Γαλλία με την ανάλογη διοχέτευση φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη, τότε η ισπανική κυβέρνηση θα στοιχηματίσει στην κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου με την Ιταλία.«Αν δεν μπορεί να γίνει με τη Γαλλία, υπάρχει μια εναλλακτική λύση, η οποία είναι η διασύνδεση με την Ιταλία».

Τόνισε χαρακτηριστικά. «Αν το σχέδιο Α δεν προχωρήσει, τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε το σχέδιο Β και το σχέδιο Β είναι η διασύνδεση της Ιβηρικής Χερσονήσου με την Ιταλία», κατέληξε.

Ο υπάρχων αγωγός φυσικού αερίου MidCat που συνδέει την Ισπανία με την Γαλλία εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο ως λύση για την τροφοδοσία της κεντρικής Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω Ισπανίας. Η ολοκλήρωσή του είχε διακοπεί στο 2019 όμως οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να μετατραπεί σε αγωγό μεταφοράς υδρογόνου και αυτό αποτυπώνεται και στο ευρωπαϊκό σχέδιο RePowerEU. Ο αγωγός όμως χρειάζεται επέκταση , κόστους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ και η γαλλική κυβέρνηση εμφανίζεται αρνητική τις τελευταίες εβδομάδες καθώς πιστεύει ότι «δεν θα ανταποκρινόταν στην τρέχουσα κρίση». Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική κυβέρνηση εκτίμησε ότι ο MidCat «θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για να λειτουργήσει».

Την έλλειψη ενδιαφέροντος της Γαλλίας δεν συμμερίζονται η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση του MidCat. Ήδη από τον περασμένο Μάιο οι Βρυξέλλες μελετούν έναν επιπλέον αγωγό φυσικού αερίου κόστους άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Βαρκελώνης και Λιβόρνο. Ο αγωγός αυτός μήκους άνω των 700 χιλιομέτρων, φιλοδοξεί να εφοδιάσει την Ιταλία με επαναεριοποιημένο φυσικό αέριο από την Βαρκελώνη.

Άλλωστε η Ισπανία έναντι των υπολοίπων χωρών μελών της ΕΕ υπερτερεί καθώς διαθέτει το 1/3 της αποθηκευτικής ικανότητας φυσικού αερίου της ΕΕ χάρη στις 7 μονάδες επαναεριοποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει από τις συνολικά 20 που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τώρα την δυνατότητά της αυτή προσπαθεί να την προωθήσει με κάθε τρόπο στις υπόλοιπες χώρες.

Η ενεργειακή κρίση μεταφράζεται διαφορετικά από τις χώρες μέλη της ΕΕ γι αυτό και ενώ η Γερμανία διαβεβαιώνει ότι δεν θα δώσει περισσότερη ζωή στα πυρηνικά της και είναι υπέρ της ολοκλήρωσης του MidCat εντούτοις η Γαλλία προχωρά στην κατασκευή έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων παρατείνοντας στο μεταξύ την διάρκεια ζωής των ήδη υπαρχόντων προκειμένου να διατηρήσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος