Πάσχα των Καθολικών, Πάπας Φραγκίσκος: Η Ειρήνη είναι πρωταρχική ευθύνη όλων (video)

Στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα Ρώμης ο Ποντίφικας εκφώνησε “Ο Ιησούς, ο Εσταυρωμένος, Ανέστη! Δεν είναι φάντασμα, είναι ακριβώς Αυτός”.

Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του στα πλαίσια της τελετής Urbi et Orbi και ενώπιον μιας Πλατείας, αυτής του Αγίου Πέτρου, με περίπου 50.000 πιστούς, για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας.

Σε μια ομιλία αφιερωμένη στον πόνο, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε σε ένα “Πάσχα του πολέμου” εφόσον “είδαμε πάρα πολύ αίμα, πάρα πολλή βία και οι καρδιές μας έχουν γεμίσει φόβο και αγωνία”.

“Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι ο Ιησούς αναστήθηκε αληθινά, ότι πραγματικά νίκησε τον θάνατο” συνέχισε. “Θα μπορούσε να είναι μια ψευδαίσθηση, αλλά δεν είναι” τόνισε ο Πάπας, ο οποίος συνέχισε πως είναι μια “Σαρακοστή που δεν φαίνεται να θέλει να τελειώσει. Έχουμε δύο χρόνια πανδημίας πίσω μας, που έχουν αφήσει βαριά σημάδια. Ήρθε η ώρα να βγούμε από το τούνελ μαζί, χέρι χέρι, ενώνοντας τις δυνάμεις και τους πόρους μας… Και αντ’ αυτού δείχνουμε ότι μέσα μας υπάρχει ακόμα το πνεύμα του Κάϊν”.

Ο Πάπας έκανε κάλεσμα Ειρήνης για την “χτυπημένη Ουκρανία, που δοκιμάζεται τόσο σκληρά από τη βία και την καταστροφή του σκληρού και παράλογου πολέμου στον οποίο παρασύρθηκε”.

Και επίσης παρακάλεσε να “μην συνηθίσουμε τον πόλεμο, ας δεσμευτούμε όλοι ότι θα φωνάξουμε για την Ειρήνη, από τα μπαλκόνια και στους δρόμους!” και προέβη σε κάλεσμα προς “όποιον έχει την ευθύνη των εθνών” ώστε “να ακουστεί η κραυγή για την Ειρήνη των λαών” ενώ αναφέρθηκε στο Μανιφέστο Russell-Einstein του 1955: “Θα βάλουμε ένα τέλος στην ανθρωπότητα ή θα μπορέσει η ανθρωπότητα να εγκαταλείψει τον πόλεμο;” 

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του Ποντίφικα αναφέρθηκε στους πολέμους. “Κρατώ στην καρδιά μου όλα τα πολυάριθμα Ουκρανικά θύματα” είπε ο Πάπας Μπεργκόλιο, ενώ ευχήθηκε Ειρήνη για την Συρία, το Ιρακ και τις Χριστιανικές Κοινότητες, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, το Μιανμάρ και το Σαχέλ. 

Ο Πάπας κάλεσε για προσοχή σε μείζονα θέματα. “Κάθε πόλεμος φέρνει μαζί του συνέπειες που αφορούν όλη την ανθρωπότητα: από τη θλίψη στο δράμα των προσφύγων, στην οικονομική και επισιτιστική κρίση της οποίας μπορούμε ήδη να δούμε τα σημάδια”. 

Και έκλεισε με την πρόταση “η Ειρήνη είναι δυνατή, η Ειρήνη είναι καθήκον, η Ειρήνη είναι πρωταρχική ευθύνη όλων!”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος