Παρθενικό ταξίδι για το ισχυρότερο πυρηνικό παγοθραυστικό Arktika

Το πυρηνικό παγοθραυστικό Arktika του Project 22220 (στόλος Atomflot της Rosatom) πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στα νερά της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής. Το ταξίδι με ανατολικό προορισμό από τη Θάλασσα του Κάρα στην Θάλασσα της Ανατολικής Σιβηρίας θα διαρκέσει περίπου είκοσι μέρες.

Στη δυτική άκρη του πάγου στη Θάλασσα Κάρα, το παγοθραυστικό έχει εννωθεί με έναν στόλο τεσσάρων ακόμα πλοίων. Το παγοθραυστικό Arktika οδηγεί τα άλλα πλοία, με κατεύθυνση το λιμάνι Πέβεκ στην Τσουκότκα. Τα πλοία μεταφέρουν φορτίο για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια της Τσουκότκα.

«Αυτή η κατεύθυνση προς τα ανατολικά του καραβανιού θα είναι η πρώτη για το παγκόσμιο πυρηνικό παγοθραυστικό Arktika», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Atomflot, Μουσταφά Κάσκα. «Οι ειδικοί θα αναλύσουν τα αποτελέσματα του ταξιδιού για να τα χρησιμοποιούν και κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης πλοήγησής του όλη τη διάρεκεια του χρόνου».

Ο στόλος, από κοινού με το υπουργείο Ανάπτυξης της Άπω Ανατολής και της Αρκτικής σχεδιάζουν ένα δεύτερο ταξίδι, το οποίο θα σχετίζεται με την έναρξη λειτουργίας του πυρηνοκίνητου παγοθραυστικού Sibir. Επί του παρόντος, όλα τα πυρηνικά παγοθραυστικά της Rosatom έχουν λάβει έγκριση πλεύσης. Πέραν των δυο πυρηνοκίνητων παγοθραυστικών, ακόμα τρία κατεσκευάζονται σε ναυπηγείο της Αγίας Πετρούπολης.

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος