Παρίσι: Στο τέλος της γραμμής φτάνει το χάρτινο εισιτήριο του μετρό, ηλικίας 122 ετών

Array

Το πρώτο εισιτήριο του μετρό χρησιμοποιήθηκε στις 13:00 στις 19 Ιουλίου 1900  για την έκθεση του Παρισιού και το τελευταίο αναμένεται χωρίς επιστροφή το 2025.

Τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων καταργούνται σταδιακά σε όλο το δίκτυο της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ κάποιοι ελπίζουν ότι όπως και στο Λονδίνο , θα επιτρέπεται η αγορά χάρτινων εισιτηρίων έστω κι αν θα κοστίζει διπλάσια από το μελλοντικό ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Προς το παρόν οι πωλήσεις παραμένουν στα 550 εκατομμύρια τον χρόνο με πάνω από 50 τόνους χαρτιού να καταναλώνονται.

Η γαλλική εταιρεία μεταφορών Île-de-France,  ήλπιζε ότι το χάρτινο εισιτήριο «θα είχε καταργηθεί εδώ και καιρό, αλλά η κρίση του κορονοϊού, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ κατηγορήθηκαν για την καθυστέρηση.

Κάποιοι, ωστόσο, χαίρονται που το Παρίσι το καθυστέρησε. Θα περάσει, λένε στην ιστορία έχοντας ήδη κατακτήσει ξεχωριστή θέση στον πολιτισμό.

Το παρισινό εισιτήριο μνημονεύεται από τον  Σερζ Γκενσμπούρ το 1959, στην ταινία του 1953 με τον Ιβ Μοντάν “Το μεροκάματο του τρόμου” (“Le salaire de la peur”) και στο εξώφυλλο του βιβλίου του Ρεϊμόν Κενό “Η Ζαζί στο Μετρό”, που μεταφέρθηκε από τον Λουί Μαλ στον κινηματογράφο το 1960. «Μια σύντομη ιστορία του εισιτηρίου του μετρό του Παρισιού», (Petite Histoire du Ticket de Métro Parisien), υπογράφει ο συγγραφέας του βιβλίου που εκδόθηκε το 2019, Grégoire Thonna.

Πηγή: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος