Παρέμβαση ΟΗΕ για τις μαζικές απελάσεις Αϊτινών από τις ΗΠΑ – Καταδικάζεται η μέθοδος του «λάσου»

Πέτρες και παπούτσια πέταξαν στα αεροπλάνα από τα οποία είχαν μόλις αποβιβαστεί εξαγριωμένοι μετανάστες που απελάθηκαν μαζικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κι έφτασαν στο Πορτ Ο Πρενς της Αϊτής. Ο σάλος δεν έχει κοπάσει από τις εικόνες Αμερικανών έφιππων αστυνομικών που χρησιμοποιούσαν τα χαλινάρια των αλόγων τους σαν μαστίγια για συλλήψεις μεταναστών υπό απέλαση στο Τέξας.

Παρέμβαση ΟΗΕ για τις μαζικές απελάσεις Αϊτινών από τις ΗΠΑ – Καταδικάζεται η μέθοδος του «λάσου»

Η πίεση αυξάνεται στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να σταματήσει τις απελάσεις, οι οποίες ενδέχεται να είναι παράνομες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η μαζική απέλαση Αϊτινών από τις αρχές των ΗΠΑ, χωρίς προηγουμένως να εξετάζεται αν χρειάζονται διεθνή προστασία, πιθανόν αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο και αποτελεί εξαναγκαστική επιστροφή, τόνισε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φιλίπο Γκράντι, δηλώνοντας σοκαρισμένος από τις εικόνες εξαθλίωσης κάτω από οδική γέφυρα στην πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας.

Ο κ. Γκράντι παρότρυνε την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει στην άρση περιοριστικού μέτρου για την προστασία της δημόσιας υγείας το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2020, σημειώνοντας πως «στερεί από τους περισσότερους ανθρώπους που φθάνουν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ οποιαδήποτε ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο».

Σχεδόν 10.000 μετανάστες, κυρίως Αϊτινοί, που έφυγαν από χώρες της Λατινικής Αμερικής, με την ελπίδα πως θα τους επιτρεπόταν να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ, συνωστίζονται στον ποταμό Ρίο Γκράντε που ενώνει την πόλη Ντελ Ρίο στο Τέξας με τη Σιουδάδ Ακούνια στο Μεξικό.

Παρέμβαση ΟΗΕ για τις μαζικές απελάσεις Αϊτινών από τις ΗΠΑ – Καταδικάζεται η μέθοδος του «λάσου»

Τις τελευταίες ημέρες οι αμερικανικές αρχές έχουν απομακρύνει από το σημείο τουλάχιστον 4.000 ανθρώπους και τους έχουν μεταφέρει σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Περίπου 520 Αϊτινοί έχουν απελαθεί στη χώρα τους με τέσσερις πτήσεις, με τις απελάσεις να αναμένεται να συνεχιστούν, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Φοβούμενοι τις απελάσεις κάποιοι μετανάστες έστησαν καταυλισμό στη μεξικανική πλευρά των συνόρων. Οι μεξικανικές αρχές όμως ετοιμάζονται να τους απομακρύνουν με ειδικές πτήσεις ή λεωφορεία προς το νότιο τμήμα της χώρας.

Η κατάσταση στην Αϊτή – το πιο φτωχό κράτος του δυτικού ημισφαιρίου– είναι ιδιαίτερα ασταθής μετά τη δολοφονία του προέδρου της χώρας, ενώ παράλληλα αυξάνεται η βία των συμμοριών και ισχυρός σεισμός προκάλεσε χάος τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν, σχολιάζοντας ότι «αντιβαίνει στη λογική» να απελαύνονται μετανάστες στην Αϊτή. Παράλληλα εξέφρασε την οργή του για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι συνοριοφύλακες για να ελέγξουν τους μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού, μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών που έδειχναν έφιππους άνδρες να χρησιμοποιούν λάσο για να περιορίσουν τους μετανάστες.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη και ότι οι ΗΠΑ πρέπει «να κάνουν πολλά περισσότερα» για να στηρίξουν τις βασικές ανάγκες του λαού της Αϊτής.

«Οι άνθρωποι θέλουν να μείνουν στα σπίτια τους, δεν θέλουν να φύγουν, αλλά φεύγουν όταν δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες», εκτίμησε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος