Παρέμβαση Μπάιντεν για την Κύπρο ζητούν οι επικεφαλής της ελληνοαμερικανικής κοινότητας

Την παρέμβαση του Αμερικάνου προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας για να σταματήσει τα σχέδια που έχει για την Κύπρο ζητούν με κοινή επιστολή οι δέκα μεγαλύτερες ελληνοαμερικανικές οργανώσεις. Οι επικεφαλής της ομογένειας στην Αμερική ζητούν από τον αμερικανό πρόεδρο να στείλει καθαρό μήνυμα στον Τούρκο ομόλογο του ότι η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχθεί την περαιτέρω παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επιστολή αποστέλλεται με αφορμή την επερχόμενη επέτειο της τουρκικής εισβολής και την πρόθεση του κ Ερντογαν να μετατρέψει την 47η επέτειο σε ημέρα γιορτής στα κατεχόμενα.

«Σας παροτρύνουμε να προειδοποιήσετε τον πρόεδρο Ερντογάν ότι περαιτέρω επιθετικότητα προς την Κύπρο δεν θα είναι ανεκτή και να του στείλετε σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει αυστηρές συνέπειες εάν συνεχιστούν οι επιθετικές ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες απειλούν την κυριαρχία της και προκαλούν αστάθεια. Επιπλέον, ζητούμε η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαιτήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να ασκήσουν τη δικαιοδοσία τους στα Βαρώσια», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή οι οργανώσεις.

Επισημαίνεται επίσης στην επιστολή ότι το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ρητά ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος των Βαρωσίων απαιτεί τη μεταφορά της περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Οι ομογενείς ζητούν από τις ΗΠΑ να αξιοποιήσουν τη θέση που κατέχουν ως μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να ζητήσουν από τον ΟΗΕ να ασκήσει τη κυριαρχία του στα Βαρώσια.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «καλούμε την κυβέρνησή σας να ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλουν την απόφαση 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, βάση της οποίας τα Βαρώσια θα ήταν υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ. Είναι ουσιώδες για την αμερικανική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα να κινηθούν προληπτικά και να αποτρέψουν τυχόν περαιτέρω παράνομες ενέργειες του τουρκικού επεκτατισμού σε βάρος της Κύπρου. Μια αποτυχία δράσης μόνο θα ενθαρρύνει τον πρόεδρο Ερντογάν στην επιδίωξή του για μια λύση “δύο κρατών” στην Κύπρο, η οποία θα ήταν καταστροφή για τον λαό της Κύπρου και δεν θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών και της διεθνούς κοινότητας».

Την επιστολή υπογράφουν οι ηγέτες των ΑΧΕΠΑ, ΑΗΙ, ΠΣΕΚΑ, Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, HALC, Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, Αμερικανο-Ελληνικού Συμβουλίου Καλιφόρνιας, Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας, Εθνικού Συμβουλίου, Παγκυπρίου Φλόριδας.

Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον για την ΕΡΤ: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος