Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ρά’αντ αλ-Χουσέιν κατηγόρησε σήμερα τις αρχές της Τσεχικής Δημοκρατίας ότι διαπράττουν συστηματικά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θέτοντας υπό κράτηση πρόσφυγες για διάστημα έως και 90 ημερών και κάνοντάς τους σωματική έρευνα ώστε να βρουν χρήματα για να πληρώσουν οι ίδιοι για την κράτησή τους.
Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας πολιτικής από την κυβέρνηση της Τσεχίας που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να αποτρέψει μετανάστες και πρόσφυγες από το να εισέρχονται ή να παραμένουν στη χώρα”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ύπατος αρμοστής.
Ο ίδιος εξέφρασε επίσης ανησυχία επειδή η πολιτική αυτή των συλλήψεων προσφύγων συνοδεύεται όλο και περισσότερο από ξενοφοβικές δημόσιες δηλώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και “ισλαμοφοβικές” δηλώσεις του προέδρου Μίλο Ζέμαν και μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών “Κατά της μετανάστευσης” που ξεκίνησε ο πρώην πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους.
Ο Ζέμαν απέρριψε τις επικρίσεις και ο εκπρόσωπός του είπε: “Ο πρόεδρος έχει προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό για την απειλή του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Εμμένει στη θέση του και δεν θα την αλλάξει υπό πίεση από το εξωτερικό”.
Οι απόψεις του Ζέμαν απηχούν εκείνες του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν ο οποίος έχει δεσμευθεί να προασπίσει τις χριστιανικές αξίες μαχόμενος να ανακόψει τη μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες.
Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, λέει πως η πλειονότητα εκείνων που κάνουν το ταξίδι προς βορράν, από την Τουρκία μέσω Ελλάδας, συχνά με την ελπίδα να φθάσουν στη Γερμανία, είναι πρόσφυγες και όχι οικονομικοί μετανάστες και δικαιούνται προστασίας και ασύλου.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Τσεχίας δεν έχει χρησιμοποιήσει παρόμοια ρητορική με εκείνη του 71χρονου προέδρου, αλλά είναι η μόνη που φυλακίζει πρόσφυγες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα – συνήθως για 40 ημέρες και μερικές φορές για 90, είπε ο Ζέιντ.
“Το διεθνές δίκαιο είναι αρκετά σαφές πως η κράτηση μεταναστών πρέπει να είναι αυστηρά ένα μέτρο τελευταίας καταφυγής“, τόνισε. Η κράτηση παιδιών “στη βάση και μόνο τού ότι είναι μετανάστες τα ίδια ή οι γονείς τους συνιστά παραβίαση, δεν είναι ποτέ προς το συμφέρον τους και δεν δικαιολογείται”, πρόσθεσε.
Δικαστήρια έχουν αφήσει ελεύθερους ανθρώπους που προσέφυγαν εναντίον της κράτησής τους, όμως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και δεν είναι σε θέση να τα ασκήσουν, εν μέρει γιατί τα κινητά τηλέφωνά τους κατάσχονται όταν συλλαμβάνονται, είπε ο Ζέιντ.
Όταν αφήνονται ελεύθεροι είναι συχνά χωρίς πόρους καθώς έχουν υποστεί σωματική έρευνα για χρήματα προκειμένου να πληρώσουν το ημερήσιο κόστος, ύψους 250 τσεχικών κορωνών, μιας κράτησης, συχνά υπό κακές συνθήκες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος