Το Ισραήλ και ο Λίβανος συμφώνησαν να παρατείνουν για 45 ημέρες τη μεταξύ τους κατάπαυση του πυρός που είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις 16 Απριλίου, ανακοίνωσε απόψε, Παρασκευή (15/5) το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η παύση των εχθροπραξιών της 16ης Απριλίου θα παραταθεί κατά 45 ημέρες, προκειμένου να καταστεί δυνατή περαιτέρω πρόοδος» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμι Πίγκοτ.
Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «ιδιαίτερα παραγωγικές» τις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου που διεξήχθησαν το προηγούμενο διήμερο και ανέφερε ότι θα επαναληφθούν στις 2 και 3 Ιουνίου.
Παράλληλα στις 29 Μαΐου θα ξεκινήσει στο Πεντάγωνο η «διαδρομή ασφάλειας» με τη συμμετοχή στρατιωτικών αντιπροσωπειών από το Ισραήλ και τον Λίβανο.
«Ελπίζουμε ότι αυτές οι συζητήσεις θα προωθήσουν τη διαρκή ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών, την πλήρη αναγνώριση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της κάθε μιας, καθώς και την εδραίωση πραγματικής ασφάλειας κατά μήκος των κοινών συνόρων τους», ανέφερε.
On May 14 and 15, the United States hosted two days of highly-productive talks between Israel and Lebanon. The April 16 cessation of hostilities will be extended by 45 days to enable further progress. The State Department will reconvene the political track of negotiations on June… pic.twitter.com/Dcs9NJDdN5
— Tommy Pigott (@statedeptspox) May 15, 2026
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ναουάφ Σαλάμ δήλωσε κατά τη διάρκεια δείπνου ΜΚΟ, ότι η χώρα του έχει βαρεθεί τους «απερίσκεπτους» πολέμους για λογαριασμό ξένων συμφερόντων.
Σε μια έμμεση επίπληξη προς τη Χεζμπολάχ, η οποία εντάχθηκε στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής για να υποστηρίξει το Ιράν, ο Σαλάμ δήλωσε ότι η χώρα έχει «βαρεθεί αυτές τις απερίσκεπτες περιπέτειες που εξυπηρετούν ξένα σχέδια ή συμφέροντα» και ότι ο λιβανέζικος στρατός πρέπει να είναι ο μόνος ένοπλος φορέας στη χώρα.
Ο Σαλάμ είπε ακόμα πως ελπίζει να «κινητοποιήσει κάθε αραβική και διεθνή υποστήριξη για να ενισχύσει τη θέση μας στις διαπραγματεύσεις» με το Ισραήλ.
Χαιρετίζει την παράταση η παράταση της κατάπαυσης του πυρός ο Λίβανος
Η διαπραγματευτική αντιπροσωπεία του Λιβάνου στην Ουάσιγκτον χαιρέτισε την παράταση η παράταση της κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ και σημείωσε ότι η καθιέρωση μιας διαδικασίας ασφάλειας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο για «διαρκή σταθερότητα».
«Η αντιπροσωπεία του Λιβάνου χαιρετίζει το σημερινό αποτέλεσμα», ανέφερε σε δήλωση που κοινοποίησε η προεδρία του Λιβάνου.
«Η παράταση της κατάπαυσης του πυρός και η καθιέρωση ενός μηχανισμού ασφάλειας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ παρέχουν ζωτικό περιθώριο αναπνοής στους πολίτες μας, ενισχύουν τους κρατικούς θεσμούς και προωθούν μια πολιτική πορεία προς τη διαρκή σταθερότητα».
«Ο Λίβανος θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα την κυριαρχία του και προστατεύοντας την ασφάλεια του λαού του», αναφέρει η δήλωση της λιβανέζικης αντιπροσωπείας.
Αναφέρει ότι οι πυλώνες της θέσης της Βηρυτού είναι η αποκατάσταση της κυριαρχίας της, η επιστροφή των εκτοπισμένων, η ανοικοδόμηση, η απελευθέρωση των κρατουμένων, η ανάκτηση των λειψάνων και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού επαλήθευσης.
«Ο Λίβανος διαπραγματεύεται για ένα μέλλον στο οποίο τα σύνορά του θα γίνονται σεβαστά, η κυριαρχία του θα διαφυλάσσεται αποκλειστικά από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου και ο λαός του θα μπορεί να ζει σε διαρκή ειρήνη και ασφάλεια», προσθέτει η δήλωση.
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Γέχιελ Λάιτερ χαρακτήρισε τον τρίτο γύρο των συνομιλιών «ειλικρινή και εποικοδομητικό».
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρέσβη οι συνομιλίες αναμένεται να προχωρήσουν σε δύο άξονες: τον τομέα της ασφάλειας και τον πολιτικό τομέα.
«Ανυπομονώ για τα επόμενα βήματα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ. «Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα, αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγάλες. Αυτό που θα έχει πρωταρχική σημασία καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι η ασφάλεια των πολιτών και των στρατιωτών μας».
Concluding 2 days of negotiations with Lebanese and American officials, I’m looking forward to the next steps.
— Ambassador Yechiel (Michael) Leiter (@yechielleiter) May 15, 2026
The peace talks were frank and constructive, and are set to move forward on two tracks: security and political.
There will be ups and downs, but the potential for… https://t.co/JPcspMjWqv
Οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας ήταν η τρίτη συνάντηση των δύο πλευρών από τότε που το Ισραήλ ενέτεινε τις αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο, αφού η σιιτική φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ στις 2 Μαρτίου, τρεις ημέρες μετά την έναρξη των αμερικανοϊσραηλινών πληγμάτων στο Ιράν.
Μολονότι ο Τραμπ κήρυξε κατάπαυση του πυρός στις 16 Απριλίου, οι εχθροπραξίες στον Λίβανο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ συνεχίζονται, αν και έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στο νότιο τμήμα της χώρας. Με βάση μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο διάστημα αυτό.
Πηγή: AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος