Παραλλαγή της Μποτσουάνα: Κρούσμα και στο Ισραήλ – Παγκόσμιος συναγερμός και μέτρα -“φρένο”

Με ταχείς ρυθμούς κινούνται οι χώρες, η μια μετά την άλλη, λαμβάνοντας περιορισμούς στις εναέριες μετακινήσεις σε μια προσπάθεια να μείνει εκτός το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που έχει κάνει την εμφάνισή του στη Νότια Αφρική  θέτοντας σε συναγερμό τους επιστήμονες. Το μεσημέρι στις 13:00 συνέρχεται η τεχνική ομάδα εργασίας του ΠΟΥ προκειμένου να αξιολογήσουν την επικινδυνότητα της παραλλαγής με τα ΜΜΕ να πιθανολογούν το επίσημο όνομα της ως «παραλλαγή Nu».

Σχεδόν 100 αλληλουχίες της παραλλαγής έχουν αναφερθεί και οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή έχει «μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων», κάτι το οποίο απαιτεί περαιτέρω μελέτη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ χωρίς να σχολιάσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από χώρες προς τις επίμαχες περιοχές εμφάνισης του ιού, στην ευρύτερη Νότια Αφρική.

Μέχρι στιγμής Βρετανία, Ισραήλ, έχουν ανακοινώσει προσωρινές αεροπορικές απαγορεύσεις, με την Ιταλία, την Τσεχία, την Ολλανδία και τη Γερμανία να ακολουθούν, και την Κομισιόν να ανακοινώνει ότι συζητά σήμερα την ενεργοποίηση του φρένου έκτακτης ανάγκης για τη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών από τις «κόκκινες χώρες» της νότιας Αφρικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Σιγκαπούρη, ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επίσης αποφάσισε να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους για επισκέπτες από τις έξι χώρες της νότιας Αφρικής. Η Ινδία ανακοίνωσε αυστηρούς ελέγχους στους ταξιδιώτες, ενώ η Ταϊβάν ότι θα απομονώνει τους ταξιδιώτες σε ειδικές εγκαταστάσεις για 2 εβδομάδες. Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει τα σύνορά της στους πλήρως εμβολιασμένους διεθνείς ταξιδιώτες από τις 30 Απριλίου.

Παραλλαγή της Μποτσουάνα: Κρούσμα και στο Ισραήλ – Παγκόσμιος συναγερμός και μέτρα -“φρένο”
(AP Photo/Vitali Timkiv)

Σήμερα ανακοινώθηκε το δεύτερο κρούσμα εκτός Αφρικής -το πρώτο ήταν στο Χονγκ Κόνγκ- και συγκεκριμένα στο Ισραήλ. Πρόκειται για ταξιδιώτη που επέστρεψε από το Μαλάουι, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας υπάρχουν φόβοι και για «δύο επιπλέον κρούσματα σε πρόσωπα που επέστρεψαν από το εξωτερικό» και έχουν μπει σε καραντίνα.

Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε προσωρινές αεροπορικές απαγορεύσεις για τη Νότια Αφρική και άλλες πέντε γειτονικές χώρες, χωρίς να έχουν εντοπιστεί κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως μεταδίδει από το Λονδίνο η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ευδοξία Λυμπέρη από το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου, όσοι δεν είναι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, και βρέθηκαν σε κάποια από τις έξι αφρικανικές χώρες τις προηγούμενες 10 ημέρες θα τους απαγορεύεται η είσοδος στην Αγγλία.  Αυτό δεν ισχύει για όσους έχουν μείνει στον αερολιμένα, και ήταν μόνο περαστικοί από οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες ενώ άλλαζαν πτήσεις.

Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας που φτάνουν στη χώρα από το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου έως και τις 4 το πρωί της Κυριακής 28 Νοεμβρίου από αυτές τις έξι χώρες θα πρέπει να απομονωθούν στο σπίτι τους για 10 ημέρες. Επίσης πρέπει να κάνουν PCR τεστ την 2η ημέρα και την 8η ημέρα μετά την άφιξη τους.

Όσοι όμως κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας φτάνουν από τις 4 το πρωί της Κυριακής κι έπειτα, αυτοί θα πρέπει να απομονωθούν σε εγκαταστάσεις εγκεκριμένες από την κυβέρνηση για 10 ημέρες. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους, θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού τη 2η και την 8η ημέρα.

Προσωρινή απαγόρευση των εμπορικών και ιδιωτικών αεροπλάνων που ταξιδεύουν από τις έξι χώρες θα τεθεί επίσης σε ισχύ από το μεσημέρι της Παρασκευής έως τις 4 το πρωί της Κυριακής, για να μειωθεί ο κίνδυνος εισαγωγής αυτής της νέας παραλλαγής. Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα εμπορευματικά φορτία.

Παραλλαγή της Μποτσουάνα: Κρούσμα και στο Ισραήλ – Παγκόσμιος συναγερμός και μέτρα -“φρένο”
(AP Photo/Jae C. Hong)

«Η πιο σημαντική παραλλαγή που έχουμε συναντήσει»

Η Dr Jenny Harries, Διευθύνων Σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), έκανε λόγο για την «πιο σημαντική παραλλαγή που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα και βρίσκεται σε εξέλιξη επείγουσα έρευνα για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητά της και την ευαισθησία της στα εμβόλια. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών θα καθορίσουν ποιες ενέργειες δημόσιας υγείας μπορεί να περιορίσουν τον αντίκτυπο του B.1.1.529.»

Τα πρώτα γονιδιώματα αυτής της παραλλαγής μεταφορτώθηκαν στην διεθνή βάση δεδομένων GISAID στις 22 Νοεμβρίου. Τώρα έχουν ανέβει γονιδιώματα από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, αλλά η έκταση της εξάπλωσης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

«Αυτή είναι μια ξεκάθαρη υπενθύμιση σε όλους ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει» προειδοποιεί το υπουργείο υγείας.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν περισσότερα για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας, αλλά η είδηση αυτή έπληξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές σήμερα, με τις μετοχές στην Ασία να υφίστανται την πιο απότομη πτώση τους σε τρεις μήνες και το πετρέλαιο να βυθίζεται περισσότερο από 3%.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής χαρακτήρισε εσπευσμένη την απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει συμβουλεύσει ακόμα για τα επόμενα βήματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος