«Παραλλαγή Nu» αναμένεται να ονομάσει ο ΠΟΥ το νέο στέλεχος – Τι εκτιμούν οι Βρετανοί για την επίπτωση στα εμβόλια

Nεα «ανησυχητική» παραλλαγή του COVID εκτιμάται ότι θα μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τουλάχιστον κατά 40% επισημαίνει ο Βρετανός υπουργός Υγείας κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου και ανακοινώνοντας την τελευταία στιγμή ότι από σήμερα το μεσημέρι απαγορεύονται οι πτήσεις από τη Νότια Αφρική και πέντε άλλες αφρικανικές χώρες.

Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Νατάσα Κατζάβελου

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι η παραλλαγή είναι η πιο ανησυχητική και θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη ανησυχία από την Delta, η οποία οδήγησε σε νέα κύματα μόλυνσης σε όλο τον κόσμο μετά την εμφάνισή της τον περασμένο χειμώνα. Ο Σατζιντ Ζαβιντ, ο υπουργός Υγείας, πρόσθεσε τη Μποτσουάνα, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και την Εσβατίνι καθώς και τη Νότια Αφρική στην κόκκινη λίστα ταξιδιών με την ελπίδα να περιορίσει την παραλλαγή πριν αυξηθούν τα ταξίδια τα Χριστούγεννα. Περίπου 500-700 άτομα φτάνουν από τη Νότια Αφρική στο Ηνωμένο βασίλειο κάθε μέρα και όλοι όσοι έχουν εισέλθει τις τελευταίες δέκα ημέρες θα κληθούν να κάνουν ένα τεστ για να δουν αν η παραλλαγή έχει φτάσει στη Βρετανία.

Ανώτερη πηγή αεροπορικών εταιρειών είπε ότι η κίνηση θα ήταν ένα «πλήγμα» για τον ταξιδιωτικό τομέα. Η παραλλαγή B.1.1.529 έχει έναν αριθμό μεταλλάξεων που υποδηλώνουν ότι μπορεί να ξεφύγει από την ανοσία ή να μεταδοθεί πιο γρήγορα. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, σε ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία λαμβάνεται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να ορίσει την παραλλαγή ως «παραλλαγή Nu», χρησιμοποιώντας το ελληνικό σύστημα ταξινόμησης αριθμών.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα στη Βρετανία και οι επιστήμονες λένε ότι δεν γνωρίζουν ακόμη εάν η παραλλαγή Nu μπορεί να ξεφύγει από τα εμβόλια ή να εξαπλωθεί πιο γρήγορα από τη Delta. Από τις 4 το πρωί της Κυριακής, μόνο Βρετανοί ή Ιρλανδοί πολίτες ή όσοι έχουν δικαίωμα διαμονής στη Βρετανία θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη Νότια Αφρική. «Αν κάποιος φτάσει νωρίτερα, τότε θα πρέπει να απομονωθεί στο σπίτι και να κάνει τεστ PCR τη δεύτερη και την όγδοη ημέρα», είπε ο Τζαβίντ. «Και αν κάποιος έχει φτάσει από οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες τις τελευταίες δέκα ημέρες, θα του ζητούσαμε να κάνει εξετάσεις PCR».

Όλοι οι Βρετανοί κάτοικοι που φτάνουν από τη Νότια Αφρική μετά το πρωί της Κυριακής πρέπει να μείνουν σε ξενοδοχείο εγκεκριμένο από την κυβέρνηση για 11 διανυκτερεύσεις με κόστος £2.285 ανά άτομο.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει χάος στα ταξιδιωτικά σχέδια για χιλιάδες Βρετανούς με τις εταιρείες να αναγκαστούν να επαναπατρίσουν τους πελάτες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας έμμεσες διαδρομές ενώ θα ακυρώσουν επίσης όλες τις προγραμματισμένες αναχωρήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος