Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

Array

Την παραίτησή της από την ηγεσία του βρετανικού Συντηρητικού κόμματος ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Λίζ Τρας μόλις 45 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της έπειτα από την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον. Η εκλογική διαδικασία για τον αντικαταστάτη της, θα διαρκέσει μόλις μία εβδομάδα.

Μιλώντας έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, η Τρας παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε όταν συμμετείχε στην κούρσα διαδοχής και ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματός της. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, ζήτησε την άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η παραίτηση έρχεται στον απόηχο της ανακοίνωσης του οικονομικού της προγράμματος που προκάλεσε τριγμούς στις αγορές και δίχασε το Συντηρητικό κόμμα.

Η κατάσταση είχε γίνει αφόρητη για την παραμονή της και μετά από τα χτεσινοβραδινά γεγονότα που ήταν το κερασάκι στην τούρτα για την απόδοση της από την εκλογή της και μετά.

Συμφώνησαν, όπως είπε η ίδια με τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής  της κοινοβουλευτικής ομάδας να υπάρξει εκλογική διαδικασία μίας εβδομάδας. 

Να θυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνακ ήταν ο επικρατέστερος για την ηγεσία του κόμματος στην κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν είναι γνωστό ακόμη εάν θα θέσει εαυτόν υποψήφιο.

Επίσης η Πένι Μόρνταουντ η οποία ήταν επικρατέστερη μετά τον Σούνακ και την Τρας ενώ στις δημοσκοπήσεις της βάσης του κόμματος ερχόταν πρώτη.

Ο δεύτερος κατά σειρά υπουργός στην κυβέρνηση είναι ο Τζέρεμι Χαντ ο οποίος και αυτός ενδιαφερόταν για την ηγεσία του κόμματος.

Οι εξελίξεις αναμένονται εντός της ημέρας.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ με διερμηνεία.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος