Παραίτηση Λιζ Τρας: Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά από την ανακοίνωση – Εκφράζονται ανησυχία αλλά και αιχμές

Array

Ανακοινώσεις εκδίδουν, σε συνέχεια της παραίτησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, αξιωματούχοι των χωρών ανά τον κόσμο.

ΗΠΑ – Τζ. Μπάιντεν: «Σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν»

Ο Τζο Μπάιντεν έγραψε χαρακτηριστικά: «Ευχαριστώ την πρωθυπουργό Λιζ Τρας για τη συνεργασία σε μία σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της στάσης της απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας εις βάρος της Ουκρανίας».

«Θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγες ώρες μετά την επίσημη παραίτηση της Τρας.

Γαλλία – Ε. Μακρόν: «Σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει «σταθερότητα το συντομότερο δυνατό», σχολιάζοντας την παραίτηση.

«Θέλουμε, πάνω απ’ όλα, σταθερότητα», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Σε προσωπικό επίπεδο, πάντα στεναχωριέμαι βλέποντας έναν συνάδελφο να αποχωρεί», είπε ακόμη.

Ρωσία – Μ. Ζαχάροβα: «Η Βρετανία δεν έχει γνωρίσει ποτέ μια τέτοια ντροπή από πρωθυπουργό»

Η Μόσχα λέει ότι η απερχόμενη Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ήταν μια «καταστροφικά αναλφάβητη» ντροπή.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαιρέτισε σήμερα την αποχώρηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, λέγοντας ότι ήταν μια ντροπή για μια ηγέτιδα που θα μείνει στην ιστορία για την «καταστροφική αγραμματοσύνη» της.

«Η Βρετανία δεν έχει γνωρίσει ποτέ μια τέτοια ντροπή από πρωθυπουργό», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο ισχυρισμός περί αναλφαβητισμού φαίνεται να αναφέρεται στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει η Τρας στη Μόσχα λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Σε μια συνάντηση με τον βετεράνο υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, φάνηκε να μπερδεύει δύο περιοχές της Ρωσίας με την Ουκρανία, προκαλώντας τον χλευασμό του Ρώσου διπλωμάτη και σε όλα τα talk shows της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Ελλάδα – Κ. Μητσοτάκης: «Πάντα υποστηρίζαμε μια παραγωγική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου»

Ερωτηθείς σχετικά από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε: «Μόλις το πληροφορήθηκα, συνεπώς δεν έχω δει τις δηλώσεις της Λιζ Τρας. Δεν θέλω να τοποθετηθώ δημοσίως για το ζήτημα αυτό.

Αρκεί να υπογραμμίσουμε ότι πάντα υποστηρίζαμε μια παραγωγική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Και ελπίζω ότι αυτή η πολιτική αστάθεια που μαστίζει το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και αρκετό καιρό επιτέλους θα λήξει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος