Παραγουάη: Ο νέος πρόεδρος Σαντιάγο Πένια υπόσχεται να καταπολεμήσει τη διαφθορά

Ο νέος πρόεδρος της Παραγουάης, ο οικονομολόγος Σαντιάγο Πένια, 44 ετών, ανέλαβε χθες Τρίτη τα καθήκοντά του στην Ασουνσιόν υποσχόμενος να αγωνιστεί κατά της διαφθοράς, η οποία έχει μετατραπεί σε γάγγραινα στη χώρα και εξαιτίας της οποίας ο μέντορας και προκάτοχός του υφίσταται αμερικανικές κυρώσεις.

«Έχω την πεποίθηση ότι τα προβλήματα της διαφθοράς επιλύονται με δικαιοσύνη ανεξάρτητη, αμερόληπτη και ταχεία», ανέφερε ο κ. Πένια στην ομιλία του αφού ορκίστηκε. Υποσχέθηκε πολιτική «ξεκάθαρη, διαφανή και αταλάντευτη» εναντίον της διαφθοράς και προκειμένου «η πολιτική να πάψει να είναι ελκυστική για το οργανωμένο έγκλημα».

Η διαφάνεια «θα μας επιτρέψει να δείξουμε στον κόσμο πως η Παραγουάη είναι πολύ καλύτερη από ό,τι διατείνονται ορισμένοι», διαβεβαίωσε. Παρόντες στην ορκωμοσία του ήταν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα, ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Ταϊβάν Γουίλιαμ Λάι.

Η Παραγουάη συγκαταλέγεται στις 13 χώρες του κόσμου – η μόνη στη νότια Αμερική– που αναγνωρίζουν ακόμη επίσημα την Ταϊπέι. Ο κ. Πένια επισκέφθηκε τη νήσο τον Ιούλιο. Ο κ. Πένια διαβεβαίωσε πως επί των ημερών του η Παραγουάη θα επιδιώξει παντού «οριζόντιες» συμφωνίες με «γεωστρατηγικό όραμα». Ωστόσο υπογράμμισε την ειδική σχέση με την Ταϊβάν, χώρα ανάμεσα σε αυτές «με τις οποίες δεν αισθανόμαστε απλά σύμμαχοι, αλλά αδελφοί».

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, που πέρασε από την κεντρική τράπεζα της χώρας του και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εξελέγη πρόεδρος την 30ή Απριλίου, διατηρώντας αλώβητη την ηγεμονία επτά δεκαετιών του κόμματος Κολοράδο (δεξιά) στην Παραγουάη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, καθώς και μετά την επικράτησή του, χρειάστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του εναντίον του στιγματισμού του εξαιτίας της στενής σχέσης του με τον πολιτικό μέντορά του και θερμό υποστηρικτή του πρώην πρόεδρο (2013-2018) Οράσιο Καρτές. Αξιοσημείωτα, του απέτισε φόρο τιμής στη χθεσινή ομιλία του. Ο κ. Καρτές, μεγιστάνας του καπνού, χαρακτηρίστηκε το 2022 ενεχόμενος σε «σημαντική διαφθορά» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που του απαγόρευσε την είσοδο στην αμερικανική επικράτεια και κάθε συναλλαγή με φυσικά ή νομικά πρόσωπα στη δικαιοδοσία της, παρότι η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζεται ιστορικά μεγάλος σύμμαχος της Ασουνσιόν.

Η Παραγουάη, που εξάγει κυρίως αγροτικά προϊόντα, μπορεί να καυχιέται για την αξιοζήλευτη ευημερία της σε σύγκριση με την υπόλοιπη Λατινική Αμερική (προβλέπεται ανάπτυξη 5% το 2023), όμως παραμένει χώρα εντυπωσιακά άνιση, ολοένα περισσότερο πιασμένη στην αρπάγη των καρτέλ των ναρκωτικών κι υπονομευμένη από τη διαφθορά. Κατατάσσεται 137η ανάμεσα στις 180 χώρες στον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς όπως καταρτίζεται από τη ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος