Στην πρώτη κυριακάτικη προσευχή του, ο νέος πάπας υπονόησε μια μετατόπιση της στάσης του Βατικανού στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Λέων ΙΔ΄ ζήτησε την Κυριακή μια «γνήσια, δίκαιη και διαρκή ειρήνη» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Ο Φραγκίσκος είχε συχνότερα ζητήσει άμεση ειρήνη και είχε ζητήσει από την Ουκρανία να δείξει «το θάρρος της λευκής σημαίας».
Η αλλαγή είναι διακριτική, προσεκτική, αλλά σαφής. Μιλώντας από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου χθες Κυριακή 11 Μαΐου, ο Αμερικανός πάπας κάλεσε «τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου» να σταματήσουν τους πολέμους, είτε στη Γάζα, είτε μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν είτε στην Ουκρανία.
Όσον αφορά συγκεκριμένα στην Ουκρανία, ζήτησε μια «γνήσια, δίκαιη και διαρκή ειρήνη», μια φράση που έρχεται σε αντίθεση με τον τόνο που χρησιμοποιούσε ο Φραγκίσκος. Στο όνομα του απόλυτου ειρηνισμού, ο Φραγκίσκος ευχόταν συχνότερα «άμεση ειρήνη» και ζητούσε από την Ουκρανία να δείξει «το θάρρος της λευκής σημαίας». Σε αρκετές περιπτώσεις, φάνηκε να εξισώνει τον επιτιθέμενο με το θύμα, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ «γαβγίζει στις πύλες της Ρωσίας».
«Κουβαλώ στην καρδιά μου τα βάσανα του αγαπημένου ουκρανικού λαού», είπε από την πλευρά του ο Λέων ΙΔ΄. «Ας γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη γνήσιας, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης». Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου και την επιστροφή των παιδιών στις οικογένειές τους.
Αυτή η γλώσσα είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται από το Κίεβο και τους Ευρωπαίους συμμάχους του, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η απλή διακοπή των μαχών δεν θα λύσει τίποτα, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τραμπ έχει προτρέψει το Κίεβο να αποδεχτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τους όρους της Μόσχας, ουσιαστικά μια μορφή συνθηκολόγησης.
Τα σχόλια του νέου πάπα έρχονται καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναβίωσε την ιδέα των διαπραγματεύσεων «χωρίς προϋποθέσεις» το Σάββατο, οι οποίες, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη.
Το 2022, ενώ βρισκόταν ακόμη στο Περού, ο Καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ και μελλοντικός Λέων ΙΔ΄, είχε καταδικάσει έντονα την «άδικη επιθετικότητα» που εξαπέλυσε η Μόσχα, αναφερόμενος σε «ιμπεριαλιστική εισβολή» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.
Πηγή: Le Monde
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος