Πάπας Λεων ΙΔ’: Κύρια πρόκληση για την ανθρωπότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη – Τι λέει για το όραμά του και την επιλογή του ονόματος

Να συνεχίσει ορισμένες από τις βασικές προτεραιότητες του Πάπα Φραγκίσκου υποσχέθηκε ο Πάπας Λέων ΙΔ’, παρουσιάζοντας το όραμα της παποσύνης, επισημαίνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, λέγοντας ότι θέτει προκλήσεις για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της εργασίας.

Συγκεκριμένα, ο Λέων, στην πρώτη επίσημη ακρόασή του, αναφέρθηκε επανειλημμένα στον εκλιπόντα Φραγκίσκο ενώ κατέστησε σαφή τη δέσμευση να γίνει η Καθολική Εκκλησία πιο περιεκτική, προσεκτική προς τους πιστούς και μια εκκλησία που φροντίζει όσους έχουν «απορριφθεί».

Η επιλογή του ονόματος

Εξήγησε την επιλογή του ονόματός του, υπογραμμίζοντας ότι ο συνονόματός του, Πάπας Λέων ΧΙΙΙ, όντας Πάπας από το 1878 έως το 1903 έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης καθολικής κοινωνικής σκέψης.

Το έκανε δε πιο γνωστό με την εγκύκλιό του Rerum Novarum του 1891, η οποία αφορούσε στα δικαιώματα των εργαζομένων και τον καπιταλισμό στην αυγή της βιομηχανικής εποχής.

Ο τότε Πάπας επέκρινε τόσο τον καπιταλισμό όσο και τον κρατικοκεντρικό σοσιαλισμό, εστιάζοντας σε μια ξεκάθαρα «καθολική φλέβα» οικονομικής διδασκαλίας.

Στις παρατηρήσεις του, ο νέος Πάπας είπε ότι ταυτίστηκε με τον προκάτοχό του, ο οποίος ασχολήθηκε με το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα της εποχής που έθεσε η βιομηχανική επανάσταση στην τότε εγκύκλιο.

«Στις μέρες μας, η εκκλησία προσφέρει σε όλους το θησαυροφυλάκιο της κοινωνικής της διδασκαλίας ως απάντηση σε μια άλλη βιομηχανική επανάσταση και στις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που θέτουν νέες προκλήσεις για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της εργασίας», είπε.

Προς το τέλος του ποντιφικού του αξιώματος, ο Φραγκίσκος εστίασε όλο και πιο πολύ στις απειλές για την ανθρωπότητα που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη και ζήτησε μια διεθνή συνθήκη για τη ρύθμισή της.

Προειδοποίησε ότι μια τόσο ισχυρή τεχνολογία κινδυνεύει να μετατρέψει τις ανθρώπινες σχέσεις σε απλούς αλγόριθμους. Ο Φραγκίσκος μετέφερε το μήνυμά του στην ομάδα των Επτά βιομηχανικών χωρών, όταν μίλησε στη σύνοδο κορυφής τους πέρυσι, επιμένοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να παραμείνει ανθρωποκεντρική, ώστε οι αποφάσεις σχετικά με το πότε θα χρησιμοποιηθούν όπλα ή ακόμη και λιγότερο θανατηφόρα εργαλεία να λαμβάνονται πάντα από τους ανθρώπους και όχι από τις μηχανές.

Ο Αργεντινός Πάπας χρησιμοποίησε επίσης το ετήσιο ειρηνευτικό μήνυμά του για το 2024 για να καλέσει για μια διεθνή συνθήκη που θα διασφαλίζει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται με ηθικό τρόπο, υποστηρίζοντας ότι μια τεχνολογία που στερείται των ανθρώπινων αξιών της συμπόνιας, του ελέους, της ηθικής και της συγχώρεσης είναι πολύ επικίνδυνη για να αναπτυχθεί ανεξέλεγκτα.

Πηγή: AP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος