Πάπας Φραγκίσκος: Με τρεμάμενη φωνή ολοκλήρωσε τη δίωρη πασχαλινή λειτουργία – Ανησυχία για την υγεία του

Ο Πάπας Φραγκίσκος το Σάββατο πραγματοποίησε κανονικά τη δίωρη και πλέον λειτουργία της πασχαλινής αγρυπνίας στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια λειτουργίες, εν μέσω νέων ανησυχιών για την εύθραυστη κατάσταση της υγείας του.

Η φωνή του κατά διαστήματα ακουγόταν τραχιά και λαχανιασμένη, αλλά διάβασε όλα τα προετοιμασμένα κείμενά του, συμπεριλαμβανομένου ενός κηρύγματος μεγέθους άνω της μίας σελίδας, και χαμογέλασε και χαιρέτησε το
εκκλησίασμα καθώς έφευγε σε αναπηρικό καροτσάκι. Σε άλλες περιπτώσεις, ο Φραγκίσκος έχει αναθέσει μεγαλύτερες αναγνώσεις σε βοηθούς.

Την Παρασκευή, ο Πάπας παρέλειψε την τελευταία στιγμή τη νυχτερινή πομπή της Via Crucis (Οδός του Σταυρού) στο Κολοσσαίο της Ρώμης, σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε το Βατικανό, να “διαφυλάξει την υγεία του” ενόψει άλλων εκδηλώσεων της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η αιφνιδιαστική κίνηση έγινε μετά από εβδομάδες κατά τις οποίες ο Φραγκίσκος επανειλημμένα περιόρισε τις δημόσιες ομιλίες του και ακύρωσε υποχρεώσεις του, ενώ πάλευε με αυτό που περιγράφηκε ως κρυολόγημα, βρογχίτιδα και γρίπη. Ο Πάπας είναι επίσης περιορισμένος στην κινητικότητά του λόγω μιας πάθησης στο γόνατο και χρησιμοποιεί τακτικά αναπηρικό καροτσάκι ή μπαστούνι.

Ο Φραγκίσκος φαινόταν σε καλύτερη κατάσταση την Πέμπτη, καθώς πραγματοποίησε μια τελετή πλύσης ποδιών (ακολουθία του Νιπτήρα) σε μια γυναικεία φυλακή, υπενθυμίζοντας τη χειρονομία ταπεινότητας του Ιησού προς τους αποστόλους του κατά τον Μυστικό Δείπνο, και σε μια λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής στον Άγιο Πέτρο.

Στο κήρυγμά του, υπενθυμίζοντας ότι η πέτρα που σφράγιζε τον τάφο του Ιησού ανατράπηκε όταν αναστήθηκε, ο Φραγκίσκος προέτρεψε τους Χριστιανούς να διατηρούν την πίστη τους ακόμη και όταν τους βαραίνει η θλίψη, ο φόβος ή άλλες αντιξοότητες.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, “τα λαστιχένια τείχη του εγωισμού και της αδιαφορίας που μας κρατούν πίσω στην προσπάθεια να να οικοδομήσουμε πιο δίκαιες και ανθρώπινες πόλεις και κοινωνίες“, καθώς και “όλες τις προσδοκίες μας για ειρήνη που καταρρέουν από μίσος και τη βαρβαρότητα του πολέμου“.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος