Πάπας Φραγκίσκος για Ουκρανική σύρραξη: Εδώ δεν υπάρχουν καλοί ή κακοί όπως στην “Κοκκινοσκουφίτσα” – Δεν είμαι υπέρ του Πούτιν, ελπίζω να συναντήσω τον Κύριλλο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Ιταλικη εφημερίδα La Stampa δημοσιεύει σήμερα συνομιλία του Πάπα Φραγκίσκου με τους 10 διευθυντές των Ευρωπαϊκών πολιτιστικών περιοδικών της Εταιρείας του Ιησού, συγκεντρωμένοι σε ακροατήριο στην ιδιωτική βιβλιοθήκη του Αποστολικού Μεγάρου της Αγίας Έδρας. Μερικές δηλώσεις είναι παρόμοιες με αυτές που προέκυψαν από την συνέντευξη στην Corriere della Sera στις αρχές Μαΐου.

Η συνάντηση κάλυψε μεγάλο εύρος θεμάτων, με επικρατέστερο το μείζον ζήτημα του πολέμου, όπου η Αγία Έδρα καταβάλλει σημαντική διπλωματική προσπάθεια από την αρχή της σύρραξης.

Να απομακρυνθούμε από το μοτίβο της … Κοκκινοσκουφίτσας

Σε ερώτημα στη συμβολή της Εταιρείας σε έναν ειρηνικό μέλλον και με μια διαφορετική επικοινωνία, ο Ποντίφικας απάντησε πως “πρέπει να απομακρυνθούμε από το συνηθισμένο μοτίβο της “Κοκκινοσκουφίτσας”, διευκρινίζοντας πως “εκείνη ήταν καλή και ο λύκος ήταν ο κακός. Εδώ δεν υπάρχουν μεταφυσικοί καλοί και κακοί” εφόσον “κάτι αναδύεται παγκόσμια, με στοιχεία που είναι πολύ αλληλένδετα”.

Μάλιστα ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην συνάντηση, μήνες πριν αρχίσει ο πόλεμος, με έναν αρχηγό κράτους (“ένας σοφός άνθρωπος, που μιλάει ελάχιστα, αλλά πολύ σοφός”) ο οποίος του εξέφρασε την ανησυχία “για τον τρόπο με τον οποίο κινείται το ΝΑΤΟ”.
Ο αρχηγός κράτους, του οποίου το όνομα ο Ποντίφικας δεν ανέφερε ποτέ, είπε πως το ΝΑΤΟ “γαβγίζει στις πύλες της Ρωσίας. Και δεν καταλαβαίνει ότι οι Ρώσοι είναι αυτοκρατορικοί και δεν επιτρέπουν σε καμία ξένη δύναμη να τους πλησιάσει” και πως “η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο”, όπως και τελικά συνέβη στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ποντίφικας αρνήθηκε το επιχείρημα κάποιων που τον θέτουν υπέρ του Πούτιν. “Όχι, δεν είμαι. Θα ήταν απλοϊκό και λάθος να λέμε κάτι τέτοιο. Είμαι απλώς αντίθετος στη μείωση της πολυπλοκότητας στη διάκριση μεταξύ των καλών και των κακών, χωρίς συλλογισμό για τις ρίζες και συμφέροντα, τα οποία είναι πολύ σύνθετα” και υπογράμμισε πως “δεν πρέπει να ξεχνάμε τα προβλήματα ώστε να προσπαθούμε να τα λύσουμε”.

Το διακύβευμα του πολέμου είναι οι δοκιμές και οι πωλήσεις όπλων

Ο Πάπας Μπεργκόλιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με “τη βία και την αγριότητα με την οποία διεξάγεται αυτός ο πόλεμος” αλλά και στο “να βλέπουμε μόνο αυτό, το οποίο είναι τερατώδες, και να μην βλέπουμε ολόκληρο το δράμα που εκτυλίσσεται πίσω από αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος ίσως με κάποιο τρόπο είτε προκλήθηκε είτε δεν απετράπη”.
Μάλιστα, ο Πάπας τόνισε πικρά πως “καταγράφω το ενδιαφέρον στις δοκιμές και πωλήσεις όπλων. Είναι πολύ λυπηρό, αλλά στο τέλος αυτό είναι το διακύβευμα”.

Επικαλούμενος τις συρράξεις σε Ρουάντα, Μιανμάρ και τους Ροχίνγκια, ο Ποντίφικας τόνισε πως “ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο” και πως “για μένα σήμερα ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει κηρυχθεί”.

Αξιοσημείωτη επίσης η αναφορά στη συζήτηση που ο Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας είχε με τον Πατριάρχη Κύριλλο. Όπως είχε δηλώσει στην Corriere della Sera στις αρχές Μαΐου, ο Πάπας δήλωσε πως του είπε: “Αδελφέ, δεν είμαστε κληρικοί του Κράτους, είμαστε ποιμένες του λαού” και επιβεβαίωσε πως ελπίζει να συναντηθούν σε γενική συνέλευση στο Καζακστάν το Σεπτέμβριο και “να μπορέσω να τον χαιρετήσω και να μιλήσω λίγο μαζί του ως ποιμένας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος